kapvergunning 7 bomen rond Westplantsoen leidt tot protest

Het leven van 7 bomen rond het Westplantsoen hangt af van actievoerende bewoners. Zij zijn in bezwaar gegaan tegen de kapvergunning die door de gemeente Delft op 16 juni dit jaar werd verleend aan het bedrijf dat rioleringswerkzaamheden uitvoert in de wijk.

Voor het huis van Annette Smit aan het Westplantsoen staan 2 flinke bomen in volle bloei. "Ze geven de broodnodige schaduw en veel vogels en insecten hebben er onderdak." Haar bezwaren tegen de op hande zijnde kap noemt ze een open deur. "Het klimaat is van slag, het wordt warmer. Steden hebben veel groen nodig. Wij willen dat de bomen blijven staan. We hebben bomen nodig , dat is een waarheid als een koe. Voor biodiversiteit ,voor waterafvoer, en voor luchtzuivering. We wonen vlak bij de provinciale weg, er hangt veel fijnstof in de lucht. Bomen zijn onmisbaar.

Protestgroep groeit
Ze begrijpt dat de kwestie voor de gemeente ingewikkeld is. Er moet niet alleen een nieuwe riolering komen, maar ook aanleg van een nieuwe watertransport. Dat neemt ruimte in. Annette is tevreden over de communicatie met de gemeente. "er is goed contact en een grote bereidheid tot communiceren. dat is fijn. Ik hoop dat ze flink op zoek gaan naar alternatieven en het onderste uit de kan halen om de bomen te behouden. Onze protestgroep groeit, steed meer buren hebben op eigen titel een omgevingsbezwaar ingediend."

Natuurlijk Delfland
De betrokken aannemer is inmiddels gevraagd de bomen te sparen. Milieuvereniging Natuurlijk Delfland staat de bewoners bij. Voorziter Geert van Poelgeest: "wij adviseren mensen een pakkende titel te bedenken, een foto of tekening te maken die het probleem laat zien en zoveel mogelijk medestanders te verzamelen. Massa helpt. We hebben op deze manier monumentale bomen weten te redden in Delft. De eerste keer in de media komen is eenvoudig , daarna wordt het lastiger, dus het is goed om steeds nieuwe invalshoeken te bedenken waardoor het nieuws blijft." Van Poelgeest vindt het opvallend dat er bij de aanvraag van de kapvergunning geen voorstel tot herstel of compensatie staat. "dat zie je bij veel andere aanvragen wel. Soms is een ondergrond te vol, je kunt dan denken aan bovengrondse constructies met klimplanten."

Schriftelijke vragen
De Christen Unie heeft op 20 juli schriftelijke vragen aan de raad gesteld over de kapvergunning. Fractievoorziter Bert van der Woerd: Voorlopig wordt er niet gekapt, zolang de bezwaarprocedure loopt. Ons standpunt is: waarom zou je bomen rooien anno nu? Gezonde bomen moeten gewoon blijven staan. Hou er maar rekening mee.
De gemeente meldt dat rond eind augustus antwoorden op de schriftelijke vragen komen ivm het zomerreces.