Kadernota aangenomen, wat betekent dit voor de stad?

De kadernota voor 2026 is aangenomen door de gemeenteraad. Maar wat is een kadernota? En wat betekent deze kadernota voor Delft? Vijf vragen en antwoorden over de kadernota die er nu ligt.
Het werd laat op het stadhuis tijdens besprekingen van de kadernota 2026 | Foto: Unsplash

Het werd een latertje voor de gemeenteraad van Delft, en niet zonder reden. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 3 juli werd de kadernota voor 2026 na een urenlang debat tegen 1 uur in de nacht aangenomen.

Om te beginnen, wat is een kadernota?
De kadernota is een document waarin de gemeente de voorbereidingen treft op de begroting voor het komende jaar. In deze nota staat hoe het er financieel voorstaat met de gemeente. Ook geven burgemeester en wethouders (B&W) met de kadernota aan waar ze eventueel geld aan uit willen geven, of waar ze geld hopen te besparen. Daarmee worden de kaders gesteld voor de begroting. 

De kadernota wordt dus opgesteld door burgemeester en wethouders, maar zij zijn niet degene die uiteindelijk over het geld beslissen. Daarom leggen zij de kadernota, zoals ze deze opgesteld hebben, voor aan de gemeenteraad. De raad kan vervolgens ja of nee zeggen tegen de voorgestelde kadernota. Ook kunnen ze de nota laten aanpassen via moties of amendementen.

Wat voor nieuwe plannen voor Delft staan er in de kadernota voor het komende jaar?
Hierin kunnen we kort zijn: niet veel. De kadernota is een lijvig document dat vierenzeventig pagina’s vult, maar de strekking is behoorlijk sober. Op een van de eerste pagina’s van de kadernota staat: “Door schaarste aan middelen vanuit het Rijk zijn bepaalde investeringen noodzakelijkerwijs uitgesteld.” Daarbij stelt B&W dat deze kadernota in het teken staat van ‘uitvoeren en afmaken waar we aan zijn begonnen’. Kortom, wat burgemeester en wethouders betreft is er gewoon geen geld voor veel nieuwe projecten.

Wat vindt de gemeenteraad hiervan? 
In grote lijnen kan gezegd worden dat de gemeenteraad achter de keuze van burgemeester en wethouders staat. De kadernota werd goedgekeurd door alle partijen, op Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft en de SP na. Burgemeester en wethouders zullen waarschijnlijk niet minder geslapen hebben om het gebrek aan steun vanuit deze partijen. Dat deze drie zich niet achter hun plannen scharen is inmiddels traditie. De bestuurders kunnen eigenlijk altijd rekenen op steun vanuit de rest van de raad.

Waarom moet zo’n vergadering dan tot 1 uur in de nacht duren?
Alhoewel er in grote lijnen veel steun was voor de kadernota, had de raad een totaal van 35 moties ingediend. Op deze manier wilde vrijwel iedere partij geld vrijmaken voor eigen ideeën. Voor het gros van de moties ontbrak de steun, maar een paar partijen kregen het voor elkaar.

Zo wist VVD aandacht te vragen voor de economische toekomst van Delft. De liberalen vroegen het college met beleid te komen waarin Delft zich nog meer positioneert als economisch kenniscentrum in de regio. Fractievoorzitter Miranda Voogt legt uit: “Als we onze welvaart en banen in de toekomst willen behouden en versterken, moeten we nu scherpe strategische keuzes maken.”

Volt wist een meerderheid bij elkaar te krijgen om projecten op te starten die meer mensen bij verkiezingen in het stemhok moeten krijgen. Verder wil de gehele raad dat er ideeën komen om sporten in de openbare ruimte te stimuleren. Ook wil de gehele raad dat er waterpunten komen in speeltuinen en is er een meerderheid voor het voortaan laten wapperen van een Europese vlag bij het stadskantoor. De PvdA wil met dit laatste voorstel verbondenheid uitstralen in een tijd waarin er volgens de arbeiderspartij veel regeringen een mentaliteit hebben van “‘eigen land eerst’

Uiteindelijk zijn 9 van de 35 moties aangenomen en was er vanuit de raad genoeg steun voor de kadernota.

Hoe gaat het nu verder? 
De burgemeester en wethouders kunnen nu met een gerust hart verder werken aan de begroting. Die zal in het najaar worden gepresenteerd. Eerst begint binnenkort het zomerreces en de ambtenaren hebben nog even de tijd nodig om de gemaakte plannen verder uit te werken.