Jordan legde explosief voor flat, maar hij krijgt geen straf

Jordan do R. is door de rechtbank vrijgesproken van een poging een explosie te veroorzaken op de galerij van een flat in Delft. De 22-jarige Rotterdammer bekent dat hij een tas met een ontvlambaar poeder had neergelegd bij het huis aan de Vulcanusweg, schrijft Omroep West. Maar volgens de rechter is niet bewezen dat het ook de bedoeling was om de bom te laten afgaan.

Het explosief lag voor een flatwoning die werd bewoond door een oudere vrouw en haar twee volwassen zonen. Een van de broers hoorde op 31 mei vorig jaar om 3.00 uur gerommel bij de voordeur. Toen hij ging kijken, maakte de Rotterdammer zich uit de voeten. De politie wist hem later toch te achterhalen, aan de hand van DNA dat hij had achtergelaten op het explosief.

De vondst van de tas met 620 gram flitspoeder bracht flink wat commotie teweeg in de flat. Drie woningen op de galerij werden door de politie ontruimd vanwege ontploffingsgevaar. De EOD, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, moest in actie komen om de tas veilig te stellen.

Schuld aflossen
De 22-jarige Jordan bekende twee weken geleden dat hij de tas met explosieven op de galerij had neergelegd. 'Ik had geld geleend bij een persoon, die me daarna onder druk zette om dit te doen. Dan zou mijn schuld afgelost zijn.' Hij wilde niet zeggen wie die persoon was, uit angst voor represailles. 'Ik weet wel dat het alleen de bedoeling was om te dreigen', zei hij op de zitting. Hij moest de bom niet laten afgaan.

De rechtbank vindt die uitleg aannemelijk. In het criminele milieu worden immers wel vaker ergens explosieven achtergelaten alleen als dreigement. Daarom is er volgens de rechtbank geen bewijs dat de verdachte daadwerkelijk een explosie had willen veroorzaken. Het Openbaar Ministerie ging daar wel vanuit, en had drie jaar cel geëist. De rechtbank veroordeelt de man wel tot een celstraf van drie maanden, maar dat is voor vals geld dat hij in omloop had gebracht.

Bron: Regio15