IJsbaan Vlietland in Schipluiden kan bijna open

Aad van Winden van IJsclub Vlietland. Foto: Aat Snaterse

Al een aantal dagen heerst er winterpret (en ongemak) in Nederland. Schaatsers kunnen niet wachten om hun schaatsen na jaren weer voor Nederlands natuurijs te gebruiken. Delftse schaatsliefhebbers kijken daarvoor goed naar IJsclub Vlietland in Schipluiden. Vandaag maakte de club bekend dat de ijsbaan nog nét niet helemaal open kan, maar er vanmiddag wel eventjes geschaatst worden door kinderen jonger dan 13 jaar.

Morgen gaat de ijsbaan waarschijnlijk wel helemaal open. Een leger aan vrijwilligers deed de afgelopen dagen zijn uiterste best om een spiegelgladde vloer onder de sneeuw vandaan te halen. De vorst houdt nu gelukkig aan en maakt het ijs met het uur sterker en dikker. Op dit moment is het ijs 4.5 tot 6 cm dik. ‘’Met sneeuwijs hebben we 7 cm nodig,’’ aldus de club op hun site.

Omdat het schaatsen vandaag dus nét niet kan, kan het net wél voor kinderen tot en met 12 jaar. De ijsbaan gaat voor één blok open: Van 14:00 tot 17:00 uur. Kinderen hebben toegang met een lidmaatschapskaart.

Drukte en corona

IJsclub Vlietland kan voor het eerst in vier jaar weer open en verwacht daarom een enorme drukte. Er komen daarom tijdsloten. “Er zijn 250 leden van de ijsvereniging welkom als ze zich voor een tijdslot van 2 uur hebben ingeschreven,’’ vertelt Secretaris van de ijsclub Vlietland Aad van Winden. Op deze manier kunnen straks vijf keer per dag zo’n groep mensen schaatsen. Tussen de groepen door is er steeds een half uur tijd om de baan te vegen en iedereen de benodigde ruimte te kunnen geven bij het komen en gaan.

Westland Tourtocht

Ook heeft de ijsclub bepaald dat alleen leden deze schaatsperiode op mogen. Dat zijn alsnog 5200 mensen, vanuit onder andere Den Hoorn, Delft, Schiedam, Vlaardingen en natuurlijk Schipluiden. ‘’Een Westland Toertocht zit er helaas toch niet in,’’ vertelt Van Winden. Eerder schreef de club dat de tocht bij voldoende sterk buitenijs zou worden gehouden op de boezemwateren van het Westland en Midden-Delfland. De KNSB Westland Toertocht werd in februari 2012 voor ‘t laatst gereden.

Lees ook: Langlaufend door de binnenstad: Delftenaren genieten van de sneeuw >

De coronaregels zullen worden gehandhaafd en alle voorzorgen zijn genomen. Ook op en naast het ijs gelden de coronaregels: Houd altijd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje.