IJs en sneeuw inspireren Delftse kunstenaar René Jacobs

Het schilderij heet Kranig & Sterk
 

De Delftse beeldend kunstenaar René Jacobs laat zich regelmatig door de actualiteit inspireren, maar dit keer lijkt de actualiteit achter hem aan te lopen. De afgelopen weken werkte hij aan een winters kunstwerk dat hij in opdracht maakte.

Op het kunstwerk zie je een Delftse familie, die zowel de stad Delft als de schaatssport in hun hart heeft gesloten. De Markt in Delft is door Jacobs omgetoverd in een sfeervolle ijsbaan waar een keur aan bekende Delftenaren uit heden en verleden zich op de dansvloer wagen. Je ziet Antoni van Leeuwenhoek, Roel van Velzen, Hugo de Groot, burgemeester Marja van Bijsterveldt en het Meisje met de Parel en Melkmeisje van Vermeer.

Opa en oma komen kijken

Ook Jacobs begeeft zich onzeker op het ijs gekleed in een hoodie van zijn galerie. Willem de Zwijger collecteert voor het diabetesfonds langs de boarding. Ook in de achtergrond lopen heden en verleden in elkaar over en zien we een verzameling van gebouwen op plekken waar je ze niet verwacht. Het is ook een heel persoonlijk kunstwerk want op het werk staat de stamkroeg van de zwierig schaatsende opdrachtgevers, hun eigen huis, de school waar de kinderen naar toe gaan en een Delftsblauw huisje. Zelfs opa en oma staan in hun trouwkledij langs de boarding bij de koek en zopie tent.

Lees ook: Wintersporten in Delft

Op afstand bewonderen

Drie kinderen in hun schaatspak vormen de kern van het kunstwerk. Hun ouders en EK shorttrack kampioen Suzanne Schulting kijken vanuit de achtergrond trots toe. Een Delftsche Courant op het ijs herinnert aan vervlogen tijden. Er is heel veel te zien op dit schilderij. Je kunt het kunstwerk zelf bewonderen in de etalage van de door de lockdown getroffen galerie ART Jacobs. Zaterdag is de kunstenaar wel aanwezig om desgewenst op gepaste afstand uitleg te geven over het schilderij.
Meer informatie is eventueel te vinden op www.artjacobs.nl.