Huurders Woonbron in de shit na springen rioolwaterleiding

Enkele bewoners van een flat aan de Poptahof moeten al weken noodgedwongen buiten douchen en hun behoefte op chemische noodtoiletten doen. Ook zitten zij al bijna een maand met stank- en geluidsoverlast. Dit allemaal vanwege het repareren van een gesprongen standleiding. Deze leiding zorgt er normaal gesproken voor dat vuil rioolwater goed kan worden afgevoerd. Iets wat nu dus niet gebeurt.

 

De standleiding sprong 18 augustus. Hierdoor lekte er rioolwater in een aantal appartementen. Dit veroorzaakte stank en ook kwam ongedierte de woningen binnen. Wooncorporatie Woonbron heeft de appartementen inmiddels schoon laten maken. Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden werd voor bewoners een alternatief onderkomen geregeld. Na een aantal dagen moesten de bewoners weer terugkeren naar hun woning. Ondanks het schoonmaken zijn de problemen de wereld nog niet uit.

 

De reparatiewerkzaamheden zijn erg luidruchtig. Monteurs hebben hiervoor professionele gehoorbescherming, bewoners hebben dat niet. Woonbron sommeert bewoners om mee te werken door tijdens de reparatiewerkzaamheden thuis te blijven. “Ons leven gaat door. Wij moeten ook gewoon werken”, zeggen enkele bewoners.

 

Water afgesloten
In een brief van Woonbron wordt bewoners verboden om water door de gootsteen te laten spoelen. Zo kan voorkomen worden dat water doorlekt. In de brief staat: “(…)water zoals een (af)wassopje of opgevangen spoelwater na het tandenpoetsen kunt u bij de regenpijp op uw balkon of op de galerij weggooien.”

 

Een bewoonster, die anoniem wil blijven, zegt dat er ook al geruime tijd geen watertoevoer meer is. Dit bemoeilijkt sanitaire aangelegenheden, maar maakt taken als koken en tandenpoetsen ook een stuk ingewikkelder. De badkamers buiten het appartementencomplex hebben wel water toe- en afvoer, maar dit is geen drinkwater. Ook weigeren enkele bewoners –vanwege geloofsovertuigingen- het noodsanitair te gebruiken.

 

Huurdersraad
De bewoners hebben contact opgenomen met de huurdersraad van Woonbron. Ze vinden dat dit niet langer zo kan. Aisha Sriram van de huurdersraad is het daarmee eens. Ze gaat regelmatig langs bij de bewoners en komt daar de meest schrijnende situaties tegen. Ze geeft een voorbeeld: “Ik ben laatst bij een gezin langsgegaan die hun chemische toilet nergens goed kwijt konden. Deze staat nu noodgedwongen in een van de slaapkamers.”

 

Woonbron is zich van geen kwaad bewust. In een brief aan de getroffen bewoners staat: “Tijdelijke woonruimte is niet nodig als er maatregelen zijn die bewoners helpen de periode van last te overbruggen. Bijvoorbeeld met een chemisch toilet en douchevoorziening.” Dit terwijl de bewoners aangeven dat hun woonsituatie op dit moment niet vol te houden is.