Hoogste opkomst bij Europese verkiezingen in decennia

De kiezers wisten de weg naar het stemlokaal relatief goed te vinden deze Europese verkiezingen. 41.091 Delftenaren maakten gebruik van het rode potloodje. Dat meldt de gemeente Delft. Daarmee was 53,13 procent van de kiesgerechtigden in de Prinsenstad afgelopen donderdag 6 juni in het stemlokaal te vinden. Dat is het hoogste percentage bij Europese verkiezingen sinds 1979, toen er voor het eerst Europese verkiezingen gehouden werden.
Europese vlag, ter illustratie | FOTO: Unsplash

Waar er bij Tweede Kamerverkiezingen al gauw opkomstpercentages van rond de 80 procent zijn, blijven veel kiezers thuis bij verkiezingen voor het Europees parlement. Bij de eerste Europese verkiezingen, in 1979, kwam ruim 60 procent van de Delftse kiezers. Sindsdien bleef de meerderheid van de stemgerechtigden bij iedere editie van deze verkiezingen thuis. Het dieptepunt was in 1999, toen minder dan een derde de moeite nam naar het stemlokaal te komen. Voor het eerst sinds 1979 was meer dan 50 procent nu weer bereid het rode potlood ter hand te nemen in Delft. De 53,13 procent in Delft is hoger dan de opkomst van het hele land, dat op 46,8 blijft steken. Ook dit getal is overigens hoger dan het in de voorgaande jaren was.

‘Feest van de democratie’
Op X, het voormalige Twitter, reageert burgemeester Marja van Bijsterveldt verheugd op het bericht dat er in Delft veel gestemd is: “Met 53,13% opkomst zit Delft goed boven het gemiddelde in NL. Mooi.” Ze voegt hieraan toe: “Dank aan alle vrijwilligers en onze gemeentelijke organisatie voor het vele werk wat aan het feest van de democratie vastzit!”

Welke partijen de goedkeur van de Delftse stemmer konden wegdragen moet nog bekend worden. Op nationaal niveau blijkt uit exitpolls dat PvdA-GroenLinks en de PVV hoge ogen hebben gegooid. Definitieve uitslagen moeten echter wachten, totdat ook de stemmers in andere landen gelegenheid gehad hebben van zich te laten horen. Vanaf zondagavond om 11 uur mogen gemeenten uitslagen bekend maken.