Hoeveel bracht de wapeninleveractie ‘Drop je Knife’ op?

Fotograaf: Politie Eenheid Den Haag

Van 11 tot en met 17 oktober was het mogelijk om wapens in te leveren bij de Jacoba van Beierenlaan 1 in Delft. Met de slogan: ‘Drop je knife en doe wat met je life’, probeerde de politie jongeren aan te spreken. De landelijke campagne was niet alleen op messen gericht, maar ook op andere wapens. (Steek)wapens konden anoniem ingeleverd worden.

In de Eenheid Den Haag zijn er maar liefst 505 wapens ingeleverd. Het gaat onder andere om 330 messen, ruim 15 kilo scherpe munitie en 11 vuurwapens. Met de campagne heeft de politie jongeren ervan bewust willen maken dat een mes op zak niet normaal is en zeker ook niet stoer. Het bij je hebben van een mes zorgt voor onveilige situaties, want als je een mes op zak hebt, wordt het ook sneller gebruikt met vreselijke gevolgen van dien.

Door het inzetten van deze campagne ontmoedigt de overheid jongeren om een slag-, steek- of stootwapen bij zich te hebben. Deze wapens konden geheel anoniem en straffeloos ingeleverd worden, door de anonimiteit hoopte de politie de drempel te verlagen.


Geen straf?
Het OM heeft speciale toestemming gegeven om zonder straf een wapen in te leveren tijdens de inleveractie. Er volgt dan ook geen onderzoek naar deze wapens.

Voor het inleveren van een echt of nepvuurwapen, kon je bellen voor een afspraak met de politie. Bij het inleveren van zo’n vuurwapen was geen sprake van anonimiteit en werden de gegevens van de persoon wel geregistreerd.

Social media
Jeugdagenten en schoolwijkagenten hebben voorlichtingen op scholen verzorgd. Via een oproep van YouTuber Nesim el Ahmadi en social media heeft de Eenheid Den Haag geprobeerd jongeren te bereiken.