Hoe je in een tunnel met 1500 ventilatoren windmolens kunt testen

De TU Delft heeft een windtunnel ontwikkeld waarin windvlagen kunnen worden nagebootst om zo windmolens te testen. Het is wereldwijd de eerste in zijn soort. Behalve windvlagen nabootsen kan ook het effect van de wind op de verschillende wieken worden bekeken. En dat is belangrijk omdat windmolens daardoor beter afgesteld kunnen worden, waardoor ze meer energie opwekken.

De Delftse windtunnel is uniek, omdat hij niet uit één, maar uit 1500 ventilatoren bestaat. 'Daarmee kunnen we veel realistischer wind nabootsen', zegt Jan-Willem van Wingerden, hoogleraar regeltechniek windmolens bij de TU Delft. Omdat windmolens steeds groter worden, is de informatie die kan worden ingewonnen steeds belangrijker.

Door middel van miniatuurwindmolens kan in de windtunnel ook het effect van wind op een windmolenpark worden nagebootst. Hoogleraar Van Wingerden wil de komende tijd met name onderzoek doen naar zog, dat is de luwte die ontstaat achter een windmolen.

Zog kapot maken
Molens verderop hebben daar namelijk last van. In de windtunnel wordt onderzocht wat daaraan gedaan kan worden: 'We proberen met die eerste windmolen het zog te sturen langs andere windmolens die benedenstrooms staan, of we proberen het zog kapot te maken.'