Hoe denkt u dat de vlaggen worden uitgehangen van de Delftse kerken?

Wel eens erbij stil gestaan, hoe eigenlijk de vlaggen worden uitgehangen van de Oude en de Nieuwe Kerk in Delft…? En door wie? “Geen fláuw idee. Door de beiaardier? Door de pastoor?”

 
Dat zijn antwoorden die vijf Delftse fotografen en cineasten in de stad kregen, toen zij met elkaar over deze vraag een filmdocumentaire maakten. Het is een prachtig beeldverslag geworden. Tien jaar oud, inmiddels. Twee van de vier vlaggenisten zijn nu gepensioneerd. Maar hun verhaal, hun uitleg, de manier van werken, die gelden nog steeds.  

 

Honderden traptreden
De dag begint altijd vroeg voor de vlaguitstekers van de twee grootste kerken in Delft, zoals Hans Steenks en Frans Eijgelsheim destijds vertelden, het vrijwilligers-duo van de Oude Kerk. Op alle verjaardagen van het Koninklijk Huis, met daaronder natuurlijk ook Koningsdag, en eveneens op 4 en 5 mei is het parool: “Om half zes in de ochtend naar boven, 320 traptreden op, de vlag uithangen en om kwart over acht ’s avonds de vlag weer binnenhalen.” 

 

Als tandem destijds bij de Nieuwe Kerk aan de Markt komen Barend Colijn en Dick Willems aan het woord in de documentaire. In deze toren moeten de vlaggenisten – ook voor hen een vrijwilligersbaan – nóg hoger: 365 treden, grotendeels op een wenteltrap.  

 

Apeldoorn, 2009 
Alle vier wisten ze precies wat het protocol was, en nu nog altijd is. Op koninklijke verjaardagen de vlag uitsteken, mét daarbij een oranje wimpel op de geboortedagen van de koning, koningin en nu ook die van Amalia. Op 4 mei wordt de vlag ‘half geknoopt’ opgehangen en op 5 mei ‘heel geknoopt’, op beide herdenkingsdagen zonder wimpel. 

 

Colijn staat nog altijd de commotie voor de geest tijdens Koninginnedag van 2009 in Apeldoorn, waar tegen het middaguur een dodelijke aanslag met een auto plaats vond. “Dat heeft een diepe indruk op me gemaakt. Toen moesten we weer naar boven om de vlag halfstok te hangen, en de wimpel te verwijderen.” 
 
'Met Vlag en Wimpel' 
Soms waait het zo hard, dat de vlag zich om de stok heen drapeert.  Colijn: “Dan krijg je haast de neiging om weer naar boven te gaan. Maar ja, dat is onbegonnen werk.” 

 

En dan rest de vraag: “Maar hoe doén ze dat nou precies, dat uithangen van de vlag, zo hoog boven de stad..?” Het antwoord daarop, en hoe de techniek en aanpak verschilt per kerk, wordt in fascinerende beelden getoond in deze filmdocumentaire, die Omroep Delft anno 2024 nog een keer uitzendt aan de vooravond van Koningsdag en de herdenkingen van 4 en 5 mei. 

 

De docu ‘Met Vlag en Wimpel’ werd tussen 2013 en 2015 gemaakt als een gezamenlijke productie van de Delftse filmers en fotografen Marjolein Droog, Martien de Man, Robert van Nimwegen, Willem de Bie, Koen Samson en Suzanne Liem.