Heropening AZC Manderspark: ‘Bewoners zijn ook Delftenaren’

De tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers aan het Manderspark is woensdagmiddag officieel heropend na een grondige verbouwing. Wat in september 2022 begon als een noodvoorziening voor honderd mensen, is inmiddels uitgegroeid tot een opvanglocatie voor 210 asielzoekers. De locatie, op steenworp afstand van de TU Delft, blijft in gebruik tot zeker 2027.

Reportage: Joey Hut & Amber Dresken
 
De opvang aan het Manderspark werd opgezet in 2022. Overal in het land was er toen een tekort aan opvangplekken. Locatiemanager Saladin Ben Cherifa: “Het is hier ingericht vanuit een crisissituatie. Met prioriteit nummer één: een bed, een matras en een dak boven het hoofd.” Uiteindelijk bleek de opvang veel langer nodig dan de vooraf gemaakte inschatting van vijf maanden.

 

De oorspronkelijke voorzieningen waren vanaf het begin sober en tijdelijk van aard. Volgens wethouder Gooijer waren de omstandigheden “behelpen”. Bewoners moesten bijvoorbeeld ’s nachts naar buiten als ze naar het toilet wilden. Ook waren de woningen slecht geïsoleerd, wat zorgde voor koude winters en hete zomers.

 

Grondige aanpak
Sinds december 2024 is de locatie grondig aangepakt. De oude woningen zijn verwijderd en vervangen door drie nieuwe woongebouwen met elk negentien kamers. In elke kamer verblijven vier personen. De locatiemanager wijst een kamer in: “Hier slapen dan twee ouders met twee kinderen, een moeder met drie kinderen of vier alleenstaanden.” De bewoners delen de keuken, badkamer en toiletten in het gebouw waar ze verblijven.
Een kamer voor vier personen in het woongebouw van het AZC | Foto: Amber Dresken
 
Buiten is plek gemaakt om samen te komen. Zo zijn er grasveldjes, bankjes, een barbecueplek, een speeltuin en een voetbalveld gecreëerd.
 
Voor de locatiemanager draait de heropening niet alleen om betere voorzieningen. “We organiseren deze heropening ook om de bewoners te laten zien dat ze naast bewoners van een opvanglocatie ook Delftenaren zijn.”
 
Eigendom van TU Delft
De grond waar de opvanglocatie is gevestigd, is eigendom van de TU Delft. Tim van der Hagen, voorzitter van het College van Bestuur en rector magnificus, herinnert zich de eerste oproep in 2022: “Ik werd gebeld door de burgemeester met de vraag of we honderd asielzoekers konden opvangen. Na een korte twijfeling hebben we ingestemd.” Hij vervolgt: “We willen een universiteit zijn die midden in de samenleving staat.”
 
Zoektocht naar nieuwe opvanglocatie
Hoewel de opvang flink is verbeterd, benadrukt wethouder Gooijer dat het een tijdelijke oplossing blijft. “We hebben het contract tot en met 2027 verlengd, maar er is nog geen mogelijkheid om het te verlengen tot 2028.”
 
Gooijer noemt dat de gemeente inmiddels zoekt naar een blijvende opvanglocatie elders in Delft. “We maken daar nu plannen voor, maar dat is in onderzoek. Dus of dat ook echt past en of we kunnen voldoen aan de spreidingswet, dat weet ik niet. Maar dat is wel onze inzet.”