Hebben bewoners een stem in de toekomst van het Kalverbos?

"De indruk werd gewekt dat we ideeën en bezwaren konden aandragen," schrijven bewoners van het gebied rond het Kalverbos. De harde realiteit blijkt volgens hen te zijn dat "in de vastgestelde visie geen enkel bezwaar van de bewoners is meegenomen." Wethouder Huijsmans reageert in een commissievergadering: "Dit is niet een blauwdruk voor hoe het gaat worden."
Het Kalverbos en het Watertorencomplex | Google Maps

"Het Kalverbos is in de laatste jaren enorm in verval geraakt. Door het gebrek aan onderhoud van de paden en het groen maakt het een bijzonder rommelige, onveilige indruk en is het onbegaanbaar voor mindervaliden. De plannen in de toekomstvisie zullen het gebied weer aantrekkelijk maken voor de bewoners van Delft en bijdragen aan het woongenot van de bewoners," zo staat er in de burgerbrief. Er zijn echter enkele punten in de toekomstplannen voor dit gebied waar bewoners niet blij mee zijn. Het gaat hierin onder andere over het verminderen van parkeerplekken, de komst van horeca en het fietsparkeren bij de tramhalte.

Participatie
Commissielid David Sarkisian (CDA) merkt in de commissievergadering op: "We zien een terugkerend patroon, waarin de gemeente zegt dat er een goed participatietraject is geweest, terwijl bewoners ervaren dat er niet naar hen is geluisterd." Hij stelt hierom de vraag: "Hoe neemt de wethouder de opmerkingen van de bewoners mee?"

Wethouder Huijsmans geeft hierop aan dat: "Het gesprek hierover al is gestart in coronatijd. Zo goed en zo kwaad als het ging is er geprobeerd zoveel mogelijk mensen te betrekken, maar het was soms lastig." Hierom is het volgens Huijsmans "niet altijd gelukt alles terug te koppelen." Ze probeert bezorde bewoners echter gerust te stellen met de woorden "Dit is geen uitgewerkt plan."

Besluiten in de toekomkst
Sarkisian vraagt Huijsmans de toezegging te doen "de visie niet te gebruiken om de beslisruimte van de raad in te perken." Alhoewel Huijsmans aangeeft dat de toekomstplannen voor het Kalverbos nog niet in steen gebeiteld staan, zegt zij op dit verzoek: "Ik ga dit niet zo scherp als jij het nu formuleert toezeggen." Wel zegt zij: "Bij de stappen die we nog zetten zullen we de bewoners natuurlijk betrekken."

Lees hier de bewonersbrief.