Grootste uitvaartverzorger biedt ook levende doodskist aan

Uitvaartverzorger- en verzekeraar coöperatie DELA neemt de levende doodskist van Loop Biotech uit Delft op in haar assortiment. Eerder al haalde de Delftse startup in het televisieprogramma Dragons Den 1 miljoen euro op. Nu gaat ook de grootste uitvaartverzorger van ons land met hen in zee.

Loop Biotech uitvinder, architect- en biodesigner Bob Hendrikx ontdekte tijdens langdurig materiaalonderzoek aan de TU Delft de potentie van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Door gebruik te maken van dit levend organisme, is de kist volledig afbreekbaar. Mycelium wordt in de natuur gezien als de grootste recycler, omdat dit fundamentele organisme verantwoordelijk is voor het omzetten van dode organische stoffen tot nieuwe nutriënten. Zo is de circle of life weer rond, en wordt er letterlijk leven teruggegeven aan de aarde. De Living Cocoon werd tot nu toe vooral ingezet bij (natuur)begrafenissen. Onlangs is de Living Cocoon ook goedgekeurd voor crematies, waardoor de levende kist nu voor een groter publiek beschikbaar is.

Duurzame uitvaarten

“De samenwerking met DELA biedt ons een unieke kans om meer consumenten kennis te laten maken met een duurzaam alternatief,” zegt Hendrikx.
Dela is zeer content met de samenwerking. “Deze kist past uitstekend bij mensen die streven naar een zo duurzaam mogelijke uitvaart. Uit onderzoek blijkt dat meer dan twee op de vijf Nederlanders (41%) het belangrijk vindt dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast. Dit is momenteel de duurzaamste kist van Nederland, vertelt Ilse van de Voort, MVO-manager bij coöperatie DELA. ”Ons doel daarnaast is dat al onze uitvaarten in 2030 klimaatneutraal zijn. Daarvoor brengen we de CO2-uitstoot bij uitvaarten terug naar nul en gebruiken we duurzame en herbruikbare materialen in bijvoorbeeld uitvaartkisten. De Living Cocoon van Loop Biotech past in dat streven en is daarom opgenomen in ons assortiment.”

Crematie

De levende doodskist is onlangs goedgekeurd voor gebruik bij crematies. Dat oogt tegenstrijdig, omdat bij de verbranding ook het wortelnetwerk van paddestoelen verbrandt en daarmee het unieke aspect van de kist verloren gaat. Maar omdat de kist in slechts zeven dagen groeit en enkel wordt geproduceerd met lokale materialen, is het nog altijd een duurzame keuze. De bomen die dienen als grondstof voor de traditionele houten uitvaartkisten, hebben decennia nodig om te groeien.

Bob Hendrikx van Loop Biotech en Lisa van der Voort van DELA