Groot treinongeluk in Voorschoten

Afgelopen nacht is er een groot treinongeluk gebeurd vlakbij station Voorschoten. Hierbij is er een dode gevallen en zijn er enkele tientallen mensen gewond geraakt. Het treinverkeer tussen Den Haag en Leiden zal nog enkele dagen plat liggen door de aangerichte schade.

Het ongeluk gebeurde rond half vier in de nacht. Zowel een passagierstrein als een goederentrein zijn gebotst op een kleine bouwkraan. Deze kraan stond op het spoor in verband met geplande wekzaamheden die BAM uitvoerde op dit traject. De dode die als gevolg van deze botsing te betreuren valt was de machinist van de kraan. Er is een calamiteitennummer in gebruik genomen dat betrokkenen kunnen bellen als zij vragen hebben of om doorverwezen te worden naar relevante hulpdiensten. Dit nummer is 088-2690000.

Onderzoeken en gevolgen
Hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren blijft vooralsnog onduidelijk. Er liggen op dit traject vier sporen en twee hiervan waren afgesloten voor de uit te voeren werkzaamheden. Een vraag die rijst is dan ook hoe het mogelijk is dat er toch treinen tegen het werkmateriaal zijn gereden. Verschillende instanties zetten onderzoeken op om te achterhalen wat hier mis is gegaan. Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek. Verder zullen onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid en ProRail zelf proberen de feiten rondom deze tragedie boven tafel te krijgen.

Duidelijk is dat dit ongeluk een grote impact heeft. De koning bracht rond het middaguur een bezoek aan de locatie van het ongeluk en ook de media in het buitenland besteden aandacht aan dit ongeluk. Verder is het inmiddels duidelijk dat het treinverkeer nog wel even last zal hebben van deze gebeurtenis. Eerder werd er bericht dat er vandaag in ieder geval geen treinverkeer zou rijden tussen Den Haag en Leiden. Inmiddels is het duidelijk dat dit enkele dagen onmogelijk zal blijven.