Groene daken in Delftse straat na winnen prijsvraag

Buurtbewoners doen zelf het werk

Schuren en garages van de Meermanstraat in Delft zijn woensdag door bewoners bedekt met sedum nadat ze een prijsvraag hebben gewonnen. De straat heeft 3000 euro gekregen voor de groene daken door tweede te worden in de Groene Droom Challenge.


'We vonden dat deze wijk eigenlijk niet zoveel groen had', zegt buurtbewoner Sjoerd Derksen. Dat was volgens hem de reden dat de straat meedeed aan de prijsvraag. Samen met buurtbewoners bedachten ze een plan om negen garages en schuren in de straat van een groen dak te voorzien.

Negen daken zijn bedekt met sedum

Met dat plan is de straat tweede geworden in de Groene Droom Challenge van Klimaatmaat, een samenwerking van duurzaamheidscentrum De Papaver met de gemeente Delft. Met een geldbedrag als prijs en begeleiding wilde de organisatie inwoners over de streep trekken om tuinen klimaatvriendelijker te maken. Projectleider Annie Breeuwsma is blij met het resultaat: 'Het is mooi om te zien hoe mensen zelf hun eigen buurt vergroenen, samen met de buren.'

Om zoveel mogelijk daken groen te maken, hebben de bewoners ervoor gekozen om het sedum zelf neer te leggen. 'Dat gaat vrij makkelijk', zegt Derksen. Hij is tevreden: 'Dit geeft gewoon ook wat meer kleur. We hopen dat het ook voor de insecten en vogels extra aantrekkingskracht heeft.'

Sedum is een soort vetkruid. Het zijn opzichzelfstaande vetplantjes die zichzelf in stand kunnen houden en verder kunnen ontwikkelen. Daarom wordt het vaak gebruikt om groene daken aan te leggen.