Gratis HPV-prik nog maar korte tijd beschikbaar

Jongeren tot 27 jaar kunnen gratis een prik halen tegen Humaan Papillomavirus, oftewel HPV. Wel moet gelet worden op het feit dat dit slechts tot het einde van dit jaar kan, iets meer dan twee weken dus. Daarna gaat de prijs voor een HPV-vaccin flink omhoog.
Een spuit, ter illustratie

In de volksmond staat de HPV-prik bekend als de ‘baarmoederhalskankerprik’. Veel vrouwen hebben hem daarom al gehad. Dit geldt niet voor mannen. Dit terwijl HPV voor veel meer soorten kanker kan zorgen, niet alleen voor baarmoederhalskanker. Echter krijgt ruim 80 tot 90 procent van de Nederlandse mannen én vrouwen weleens HPV.

De Rijksoverheid besloot dus om de prik dit jaar voor alle jongeren tot 27 jaar gratis te maken. Velen hebben daarom ook een uitnodiging gehad. Toch heeft nog niet iedereen die een uitnodiging gehad heeft, de prik gehaald. De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je hem krijgt voordat je seksueel actief wordt. Al kan het vaccin HPV-kanker ook voorkomen als je al seksueel actief bent.

Seksueel overdraagbare aandoening
HPV is een soa. Bij langdurige besmetting kunnen er genitale wratten ontstaan. Uiteindelijk kan het ook leiden tot uiteenlopende soorten van kanker. De zes kankersoorten die het virus veroorzaakt zijn: baarmoederhals-, anus-, penis-, schaamlip-, vagina-, mond- en keelholtekanker. Het vaccin beschermt voor ruim 95 procent bij de meeste HPV-kankersoorten. Bij baarmoederhalskanker is men met de prik voor 86 procent beschermd.

Doordat er een stijging is te zien bij jongeren van verschillende soorten soa’s, wat veroorzaakt wordt door onveilige seks, is de prik nu zeker belangrijk. Echter kun je HPV ook krijgen als je veilige seks hebt.

Gratis te halen

De prik is dit jaar voor jongeren tot en met 27 jaar dus gratis te halen. Een afspraak maken kan via de website van de GGD, of via 0800 1608.

Na tenminste 5 maanden moet er voor een goede werking van het vaccin nog een prik worden gehaald. Dit is kan ook nog gratis tot juni 2024, mits de eerste prik nog in 2023 is gehaald. Na 1 juni 2024 kost een gehele vaccinatie voor HPV (twee prikken) 350 tot 400 euro.