Grafmonument Piet Hein beschadigd door zoutbelasting

Het grafmonument van nationale zeeheld Piet Hein in de Oude kerk is zwaar aangetast door zoutbelasting. Er is scheurvorming, er zijn afgebrokkelde stukken en het gesteente is verkleurd. Een deel van die schade is een direct gevolg van de zoutbelasting. Dat vraagt om speciale behandelingen.

Om het monument weer in goede staat te krijgen, is een grote restauratie nodig. De Protestantse Gemeente Delft heeft hiervoor een meerjarige projectsubsidie van 380.713 euro ontvangen. Deze subsidie is belangrijke bijdrage voor de restauratie. Nyncke Graafland-van den Berg, directeur bedrijfsvoering, van de Oude en Nieuwe Kerk Delft zegt: “Wij zijn heel blij met deze subsidie die ons in staat stelt zo'n belangrijk object te renoveren''.

Cultureel erfgoed

De bijdrage van de provincie voorziet in een deel van de begrote kosten om de restauratie te kunnen uitvoeren. De Oude en Nieuwe Kerk Delft draagt zal zelf ook substantieel bij en er lopen subsidieaanvragen bij diverse fondsen voor de financiering van het behoud van het culturele erfgoed. De restauratie van het grafmonument is belangrijk omdat het bijdraagt aan het behoud en de ontwikkeling van cultureel erfgoed en toerisme. Eerdere restauraties zijn niet altijd zorgvuldig gedaan. Zo zijn de globes op de kroonlijst bij een vorige restauratie zwaar overschilderd.

Piet Hein

Zeevaarder en admiraal Piet Hein leefde van 1577 tot 1629. Hij is vooral bekend door zijn overwinning op de Spaanse Zilvervloot in 1628. Deze overwinning was van groot belang voor de Nederlandse economie en versterkte de positie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden als een belangrijke zeevarende natie. Naast zijn militaire carrière was Piet Hein ook een dichter en schrijver. Op 17 juni 1629 sneuvelde Piet Hein tijdens een gevecht met twee vijandige kaperschepen. Hij werd begraven in de Oude Kerk, waar later een bijzonder praalgraf werd geplaatst.

Grafmonument Piet Hein in de Oude Kerk