Genoeg te doen op de Burendag 2023: ‘Zo veel meer dan één gezellige dag met je buren’

Het is weer bijna tijd voor de Burendag. In Delft zijn op 23 september een hoop activiteiten georganiseerd voor en door buren. Kennismaken met elkaar en sociaal contact staan daarbij centraal.

Op zo’n 47 locaties in Delft en Den Hoorn staan activiteiten gepland. Van Oud-Hollandsche spelletjes tot gewoon ‘een bakkie doen’ met de buren, er is voor elk wat wils. Het mooiste is dat bijna alle activiteiten gratis zijn.

Naast straten waar de buren samen iets voor elkaar hebben georganiseerd, zijn er ook een aantal activiteiten waar iedereen bij kan aansluiten. Zo zijn er bijvoorbeeld bij een aantal horecabedrijven in het centrum koffiedrinkmomenten georganiseerd. Een kaartje op de website van de Burendag laat precies zien wat er waar te doen is. Ook staan de tijden van de activiteiten erbij.

‘De regie uit handen geven’
Ook in het Abtswoude Bloeit gebouw aan de Aart van der Leeuwlaan 332 wordt van alles georganiseerd. Zelf noemt de organisatie het: ‘De regie uit handen geven.’ Er staan allerlei materialen en er is genoeg ruimte om zélf activiteiten te organiseren en uit te voeren. Een hoop activiteiten worden al georganiseerd: koken, bakken en schilderen, bijvoorbeeld.

Meedoen aan de activiteiten is eenvoudig. Iedereen is namelijk van harte welkom om langs te komen. Daarnaast is er de mogelijkheid iets te organiseren voor anderen. Deelnemers die dit graag willen, moeten dit van tevoren doorgeven via de website van Cultuurhuis Delft. Let op: de Burendag is deze zaterdag al, dus wees snel.

Burendag
Het is de achttiende keer dat de Burendag landelijk wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en Douwe Egberts. Het initiatief groeit ieder jaar weer. Dit jaar zijn er door heel Nederland ruim 8.000 verschillende activiteiten gepland.

Sandra Jetten, directeur van Oranje Fonds, meent dat het belang van Burendag hem zit in het feit buren elkaar lang niet altijd kennen. Dit terwijl sociaal contact met de buren ervoor kan zorgen dat ‘je je veel meer thuis voelt in je eigen buurt.’ Want, zegt Jetten: “Het is zo veel meer dan één gezellige dag met je buren.”

Beeld ter illustratie | Omroep Delft