Gemeenteraad niet blij met plannen voor tramlijn 19

De Delftse gemeenteraad is gefrustreerd omdat de TU in samenwerking met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag beslissingen heeft genomen over Tramlijn 19 waar de gemeente zelf geen verdere inspraak meer in heeft. De verlenging van deze tramlijn naar de TU campus is al langer een hoofdpijndossier, maar de totstandkoming van de huidige plannen leidt tot verdere ergernis. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het plan voor de dienstregeling van dit traject veel te beperkt lijkt te zijn.

Dat niet de gemeente maar de metropoolregio besluiten neemt over openbaar vervoer in Delft is een hekel punt. Delft wordt in dit besluit alleen vertegenwoordigd door een delegatie van de gemeente in de metropoolregio, terwijl het besluit voor Delfts openbaar vervoer gemaakt wordt. Dit heeft ermee te maken dat dit soort besluiten over openbaar vervoer niet alleen van belang zijn voor de stad zelf, maar ook voor de bredere regio. Toch is het duidelijk dat het de raad niet lekker zit dat men niet actiever betrokken is bij deze besluitvorming. Wethouder Huijsmans en de rest van het college krijgen daarom de opdracht zowel de metropoolregio als de TU, die als grondbezitter wel actief betrokken was bij het maken van de afspraken, op de vingers te tikken.

Ook inhoudelijk ziet de raad een aantal problemen met de huidige plannen voor lijn 19. Er is goed nieuws in de vorm van het feit dat men verwacht in het eerste kwartaal van 2024 dan eindelijk deze tram te kunnen laten rijden, maar buiten dat is men ontevreden. Zo vindt men het op zijn zachtst gezegd jammer dat de lijn niet ver genoeg doorgetrokken wordt om ook Campus Zuid te bedienen. Hierdoor is het bijvoorbeeld zo dat, zoals door Hart voor Delft wordt geconstateerd, het theater voor de musical Willem van Oranje niet bereikbaar zal zijn met de tram.

Dienstregeling
Verdere problemen ziet men bij de dienstregeling voor dit traject. In de huidige plannen zullen er tussen 7:00 en 19:00 trams rijden. Dit lijkt prettig voor de TU, waar de meeste gebouwen tussen deze tijden open zijn. Voor veel andere instellingen die door deze lijn bediend dienen te worden geldt echter dat ze met andere openingstijden werken. Sommige partijen geven aan dat zelfs de TU zelf gebouwen heeft die tot na 19:00 uur open zijn. Er wordt dan ook opgeroepen te onderzoeken of het nog mogelijk is de plannen voor deze dienstregeling aan te passen zodat de tram in ieder geval langer door zal rijden.

Zeker aangezien buslijn 69 geschrapt wordt voor het laten rijden van deze tram, is het van belang dat deze tramlijn in staat zal zijn goed openbaar vervoer te bieden. Of dat in de huidige plannen ook het geval is wordt betwijfeld. Vanuit de fractie van het CDA wordt deze zorg samengevat door te stellen dat de komst van tramlijn 19 "geen verbetering maar een verslechtering betekent voor het openbaar vervoer in Delft."