Gemeenteraad Delft stopt met Whatsapp


De gemeenteraad van Delft heeft besloten om geen gebruik meer te maken van Whatsapp. Na een fel debat en wat scepsis van de gemeentefracties van de VVD, de ChristenUnie, Hart Voor Delft en de PvdA werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag.

Daarmee is Delft een van de eerste gemeenteraden die niet meer voor onderling contact gebruik zal maken van de meest gebruikte communicatie-app. In plaats daarvan gaan zij overstappen op Microsoft Teams. Er ontstond een fiks debat over het delen van data, een groot deel van de raadsleden vond het daarnaast niet aan hen om erover te beslissen. Toch werd er voor de motie gestemd.

Sterke mate van dwang vanuit Facebook
VVD-raadslid Dimitri van Rijn vroeg zich in de raadsvergadering af wat nu precies het bezwaar was voor D66 en studentenpartij Stip tegen WhatsApp. ‘Naar mijn weten voldoet deze app gewoon aan de privacy-voorschriften van de Europese Unie, wat scheelt er precies aan? Ik ben echt benieuwd wat hen heeft gebracht tot het inbrengen van deze motie’, vertelde hij zichtbaar verbaasd tijdens de raadsvergadering.

Volgens D66-raadslid Christine Bel is het vooral een principekwestie, vertelt zij tegenover Omroep Delft. ‘We wilden vooral aan het voetlicht brengen dat er een sterke mate van dwang in kan zitten. Als mensen 15 mei niet akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden en dus het opslaan van gebruikersdata en het delen daarvan, kunnen ze de app niet meer gebruiken.’

Motie aangenomen na lang debat
Gebruikers van Whatsapp moeten de nieuwe voorwaarden accepteren, anders kunnen zij geen gebruik meer maken van de app. Dat valt niet lekker bij D66 en de partij Stip, daarom wilden zij middels een motie het gebruik van de app in de ban doen, in ieder geval voor het onderlinge contact tussen de raadsleden. Uiteindelijk werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen.

De motie leidde uiteindelijk tot een lang en vooral technisch inhoudelijk debat. Drie kwartier lang discussieerden de raadsleden over het gebruik van de app. Ze gingen soms ook fel tegen elkaar in. ‘Ik had wel verwacht dat sommige raadsleden hier een andere blik op zouden hebben, maar zo fel had ik het niet verwacht. Het is interessant om te zien dat deze discussie niet ging over links of rechts of coalitie versus oppositie, het ging puur over de inhoud’, gaat Bel verder.

Gaat niet om veiligheid, vooral om bewustwording
Het gaat volgens Bel niet zozeer om de beveiliging van van de inhoud van berichten in de app. ‘De berichten die je verstuurd zijn versleuteld, daar kan Facebook niets mee. Het gaat er juist om dat er vanaf vijftien mei nieuwe algemene voorwaarden gaan gelden, waarbij allerlei meta-data worden opgeslagen en gedeeld. ‘We willen vooral dat niemand zich in de raad gedwongen voelt om van WhatsApp gebruik te maken. Uiteindelijk gaat het vooral om bewustwording dat deze keuze er is.’

‘Het werkt eigenlijk hetzelfde als corona-regels, we vergaderen nu natuurlijk nog steeds vanuit huis vanwege de pandemie. Het liefst vergader je natuurlijk gewoon op een normale manier, maar je wil uiteindelijk niemand dwingen om toch te komen als ze zich onveilig voelen. Daarom vergaderen we vanuit huis. Dat principe gaat wat ons betreft ook op wat het gebruik van WhatsApp betreft’, sluit raadslid Bel af.