Franse koning in Delfts graf? Dna-onderzoek niet genoeg voor nazaten

Een paar bosjes en struiken; meer stelt het Kalverbos in Delft niet voor. Des te opmerkelijker is het dat uitgerekend op deze wat onbeduidende plek een graf te vinden is. Een graf waar al eeuwenlang over wordt getwist. Want ligt hier een Franse koning begraven, zoals de tekst op de steen suggereert? Of is het slechts de laatste rustplaats van een fantast die zich inbeeldde een Franse koning te zijn? Deze vraag is het onderwerp van de Delftse stadsopera 'Naundorff, het mysterie van het Kalverbos', die je deze week in de stad kunt zien, schrijft Omroep West.

Als je wilt weten hoe het mysterie in elkaar zit, ontkom je niet aan een klein geschiedenislesje. Net als Nederland is ook Frankrijk ooit een koninkrijk. In 1789 breekt de Franse revolutie uit. Dan worden de zittende koning Louis XVI en koningin Marie-Antoinette gevangen gezet en in 1793 vermoord. Hun zoontje, kroonprins Louis-Charles, blijft verweesd achter en overlijdt twee jaar later op tienjarige leeftijd. Volgens de officiële berichten althans.

Complottheorieën zijn van alle tijden, dus het gonst van de geruchten. De kroonprins zou niet zijn overleden, maar zijn ontsnapt. Zeker honderd mannen beweren de dood gewaande kroonprins Louis-Charles de Bourbon te zijn. Een van hen is Karl Wilhelm Naundorff, die levendige herinneringen lijkt te hebben aan het leven op Versailles en dus rechten meent te hebben op de Franse troon.

Nazaten zijn overtuigd
In 1836 wordt Naundorff het land uitgezet. Nadat hij wat rondzwerft, arriveert hij in 1845 in Delft, waar hij in augustus van dat jaar overlijdt en wordt begraven. Op de grafsteen prijkt de naam van de persoon die hij beweerde te zijn: Louis VXII. Nazaten van Naundorff zijn er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat hij daadwerkelijk die Franse koning was.

Nog altijd worden er af en toe bloemen gelegd op het graf in het Kalverbos. Als journaliste Trudy van der Wees op 8 maart langs het graf loopt, staat er een vers plantje: 'Deze is duidelijk van recente datum. Geen flauw idee wie dit hier heeft neergezet, maar het is wel het bewijs dat de mythe nog steeds leeft', zegt zij.

Geen harde bewijzen
Harde bewijzen zijn er niet. Volgens de familieleden worden ze tegengewerkt door de autoriteiten en is er sprake van een wereldwijd complot, dat moet voorkomen dat de waarheid aan het licht komt. Dat meerdere dna-onderzoeken bewezen dat Naundorff toch echt geen Franse koning kan zijn geweest, kan de familie De Bourbon niet overtuigen: de onderzoeken zouden volgens de nazaten niet betrouwbaar zijn.

Het verhaal is de inspiratiebron voor een grote muziektheaterproductie, die je deze week in Delft kunt zien. Allemaal komen ze in levenden lijve voorbij: Naundorff zelf, het Franse koningspaar, de onderzoekers, de nazaten en nog heel veel meer personages. De hoofdrollen worden vertolkt door professionele zangers en acteurs van Zangstudio Delft, bijgestaan door vijftig amateurs. Hoewel regisseur Vincent van den Elshout liever de term 'vrijetijdszangers' gebruikt.

Volgens de regisseur leent het verhaal zich bij uitstek voor een voorstelling: 'Het is een en al drama', zegt hij. Michel Poels van Zangstudio Delft vindt het mysterie bovendien zeer actueel. Want hij vraagt zich af: hoe staat het eigenlijk met de waarheid in een wereld vol nepnieuws en welke rol speelt de wetenschap daarbij?

De Delftse stadsopera 'Naundorff, het mysterie van het Kalverbos', is geschreven door Guus Westdorp, Jeroen Manders en Trudy van der Wees en wordt uitgevoerd door Zangstudio Delft van 15 tot en met 19 maart in Hal015.

Bron: Stadsarchief Delft