Filmhuis Lumen bestaat 50 jaar

Filmhuis Lumen opende op 18 april 1974 haar deuren aan de Kromstraat. In 1996 verhuisde de cinema naar de huidige locatie op het Doelenplein. Hoewel het 50-jarig jubileum hier wordt gevierd, staat er opnieuw een grootschalige verhuizing op de planning. De viering van het jubileum is dit weekend, op zaterdag 20 en zondag 21 april.

Maar wat was eigenlijk de eerste film die in het Filmhuis gedraaid werd? "Themroc van Claude Feraldo met Michel Piccoli", antwoord Luc Freijer. Ook zijn er door de jaren heen heel wat bekende gezichten geweest, onder wie: Theo van Gogh, Alex van Warmerdam, George Suizer, James Mangold, Renee Soutendijk, Johanna ter Steege.

Zaterdag komt regisseur Martin Koolhoven spreken over de film Fargo. Zondag komt René Mioch anekdotes vertellen van verschillende sterren die hij heeft ontmoet. Gedurende de beide dagen worden de hele dag ‘klassiekers’ gedraaid.

Van 6 tot en met 10 november 2024 vindt de eerste editie van DEFF, Delft Film Fest, plaats aan het Doelenplein. Vijf dagen vol met voorpremières van de beste nieuwe films van de internationale filmfestivals van Cannes, Berlijn en Venetië, een podium voor nieuw Delfts talent, klassiekers met context, gasten en meer.

DEFF wordt een jaarlijks terugkerend filmfestival en verhuist mee naar het Van Leeuwenhoekpark, waar Filmhuis Lumen najaar 2025 haar nieuwe locatie opent met vier zalen en een groot terras aan het park.

Klik hier voor de website van Lumen, met meer informatie.

Uithangbord van het FIlmhuis aan de Kromstraat, omstreeks 1975 | © Stadsarchief Delft