Fracties botsten over woningwet: 'democratie is geen buffet'
Een voorstel van PvdA en D66 om de nieuwe woningwet deels niet uit te voeren, zorgt voor felle reacties in de Delftse gemeenteraad. De wet verbiedt gemeenten om statushouders voorrang te geven bij woningtoewijzing. Volgens PvdA’er Leon Hombergen is de maatregel “volstrekt fout”. Hart voor Delft (HvD) is het daar niet mee eens: “Democratie is geen buffet, waar je alleen neemt wat je lekker vindt.”
De Tweede Kamer heeft gekozen voor het wetsvoorstel, met een amendement van de PVV waarin wordt bepaald dat statushouders niet meer met spoed recht hebben op een sociale huurwoning. PvdA en D66 willen deze wet niet uitvoeren, mocht deze worden aangenomen door de Eerste Kamer. “De wereld op zijn kop,” volgens Hart voor Delft (HvD).
PvdA-fractievoorzitter Hombergen kijkt er anders naar. Wat hem betreft gaat de nieuwe wet heel ver. “Op deze manier kunnen statushouders voor geen enkele reden een nieuwe woning krijgen, omdat ze statushouders zijn”, zegt hij in radioprogramma Delft Centraal.
Kan het wel?
Daarbij denkt Hombergen dat het uitvoeren van de voorgestelde wet problemen op gaat leveren. Zo gaat het wat hem betreft in tegen artikel 1 van de grondwet, het discriminatieverbod, én internationale verdragen. Als de nieuwe wet ingaat, betekent het volgens Hombergen dat het volgen van de ene wet, het negeren van een andere betekent.
HvD gaat ertegenin. Wat die partij betreft is er juist al jaren sprake geweest van voorkeursbehandeling voor statushouders: “Voor de een is er voorrang, voor de ander een wachtrij van tien jaar. Dat is geen solidariteit, dat is willekeur.”
“Deze nieuwe wet geeft gemeenten eindelijk de ruimte om sociale huurwoningen eerlijker te verdelen”, gaat HvD verder. Dat de partij achter de maatregel staat, mag geen verrassing heten. Toen het plan om geen voorrang voor statushouders te geven naar voren kwam in het hoofdlijnenakkoord van de inmiddels demissionaire regering riep raadslid Sylvia Grobben op alvast te beginnen met het uitvoeren van deze maatregel.
Eerste Kamer
De kogel is nog niet door de kerk. De Eerste Kamer moet nog altijd een definitief oordeel vellen over het wetsvoorstel. Dat vindt naar verwachting in september plaats. Hombergen kijkt vooruit: “Ik heb goede hoop dat het dan zal sneuvelen.”