Extra geld voor maatschappelijke activiteiten na jaren van bezuinigingenDe Gemeente Delft trekt vier ton extra uit zodat maatschappelijke activiteiten ook in de toekomst georganiseerd kunnen blijven worden. Met dit geld verzacht de gemeente deels de effecten van de eerdere bezuinigingen. Het geld gaat met name naar de exploitatie van jongerencentrum de Border, Delft voor Elkaar, DOK en de programmering in OPEN. ''Het is bijzonder positief dat het geld is vrijgemaakt en organisaties activiteiten kunnen organiseren’’, zegt Pieter de Groot directeur van Sportfondsen.

Delft heeft de laatste jaren veel kosten moeten besparen en het beleid moeten veranderen. Wethouder Stephan Brandligt: ‘’De raad heeft het college toen gevraagd om onderzoek te doen naar de effecten van de voorgenomen bezuinigingen op activiteiten die de sociale basis versterken, en heeft vier ton extra uitgetrokken om dit op te vangen. De partijen die het meest geraakt worden, hebben we nu in zicht. Met deze financiële impuls kunnen we hen gelukkig blijven ondersteunen. We zetten het geld daar in waar Delftenaren er het meeste baat bij hebben.”

De Border
Eén van de partijen is Stichting Welbevinden, die jeugdactiviteiten organiseert in jongerencentrum de Border in Tanthof. “Dit gebouw zou gesloten worden, omdat het maar beperkt gebruikt werd. De Stichting organiseert hier nu samen met bewoners weer allerlei activiteiten, en heeft in korte tijd bewezen een grote groep tieners en jongeren te bereiken. Het college heeft daarom besloten om het gebouw in gebruik te houden”, aldus wethouder Karin Schrederhof. ”Dit geld stelt de stichting in staat om de jeugdactiviteiten verder uit te breiden. Juist ook in coronatijd is het ontzettend belangrijk om de onderlinge contacten tussen jongeren te stimuleren.”

''Het is belangrijk om de activiteiten in de wijkcentra te ondersteunen. Ik ben blij dat de Border open blijft'', zegt de Pieter de Groot directeur van Sportfondsen opgelucht.

Hiermee ook komende tijd fysieke activiteiten voor jongeren
De helft van het extra geld gaat naar Delft voor Elkaar. Deze welzijnsorganisatie helpt bewoners in de stad met het opzetten van activiteiten en heeft een belangrijke verbindende rol in de wijken. ''Dat is van onschatbare waard'', zegt wethouder Schrederhof. Delft voor Elkaar zet het geld met name in voor de organisatie van sportactiviteiten, belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van de bewoners.

Ook organiseert Delft voor Elkaar nu een speciaal aanbod van 27 december tot en met 9 januari. Er zijn verschillende activiteiten te beleven, zowel fysiek als online. Er zijn voetbaltoernooien, een speurtocht in het Delftse Hout, maar je kunt ook boksen of kookworkshops volgen. Ook online zijn er Fifa- en Fortnitetoernooien. Dit alles is voor jongeren van 6 tot 23 jaar.

''Het is voor jongeren die op dit moment in het niet vallen en niet bij elkaar kunnen komen. Ook is het belangrijk om in deze tijd het gesprek met de jongeren aan te gaan of ze ergens tegenaan lopen of behoefte aan hebben. Jongeren zijn soms kwetsbaar'', zegt Cherif Jeffali, teamcoach bij Delft voor Elkaar. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op sportenindelft.nl.

Taalhuis
DOK kan ook met het extra geld een deel van de activiteiten doorzetten. “Denk aan het Taalhuis en het project Taalmaatjes, dat iedereen die (beter) Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven hulp en ondersteuning biedt om zo mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast kan ook OPEN aan het Vesteplein de programmering duurzaam voortzetten. Zo blijft OPEN een laagdrempelige ontmoetingsplek voor allerlei vormen van cultuur’’, zegt wethouder Bas Vollebregt.