Expositie IamUkraine in de Oude Kerk toont werk van Oekraïense kunstenaars

Op zaterdag 10 december opent burgemeester Marja van Bijsterveld samen met de eerste honoraire consul van Oekraïne in Nederland, Karel Burger Dirven de tentoonstelling IamUkraine in de Oude Kerk in Delft.

IamUkraine is een maatschappelijk kunstproject over de oorlog in Oekraïne, georganiseerd in samenwerking met de Oekraïense vluchtelingen in Delft. Op de tentoonstelling zijn foto’s te zien van fotografen die in midden in de oorlog hebben gestaan en van Oekraïense illustratoren die momenteel in het oorlogsgebied zitten en de gevolgen zien van bombardementen, beschietingen en verwoeste levens.

Gemeenschappelijke stijl
 
De kleurrijke illustraties en satirische anti-oorlogsposters weerspiegelen de staalharde geest en humor van het Oekraïense volk. In veel werken ontdekt de bezoeker een gemeenschappelijke stijl die tijdens de oorlog door de Oekraïense illustratoren is ontwikkeld.

Meer dan een tentoonstelling
 
“IamUkraine is meer dan een tentoonstelling”, zegt Alisa Lavrenchenko, sociaal beheerder Oekraïne bij de Gemeente Delft. “Het is ook een platform waar Oekraïense vluchtelingen hun dankbaarheid kunnen uiten aan de Nederlandse samenleving. Dat doen ze tijdens de opening op 10 december ook door het uitdelen van typische Oekraïense specialiteiten. Er zijn dan ook optredens”, aldus Lavrenchenko.

Alle opbrengsten van de tentoonstelling IamUkraine gaan naar humanitaire hulp aan kinderen die slachtoffer zijn geworden van de oorlog in Oekraïne.
De expositie is de te zien van 12 december 2022 tot 28 januari 2023.
 
 
Kunst uit Oekraïne