Erfgoed Delft verhuist naar monumentaal pand aan de Westvest

De gemeenteraad van Delft heeft unaniem ingestemd met de verhuizing van Erfgoed Delft naar een monumentaal pand aan de Westvest 9. Ondanks eerdere zorgen over de kosten en de financiële onderbouwing, schaarden uiteindelijk alle fracties zich achter het voorstel. Wethouder Frank van Vliet (Cultuur en Erfgoed, GroenLinks) is blij met het besluit.
Erfgoed Delft verhuist naar monumentaal pand aan Westvest 9 | Foto: Interveste

De verhuizing is noodzakelijk omdat het huurcontract van de huidige Erfgoed locatie aan de Kluizenaarsbocht afloopt. De Westvest 9, een gemeentelijk monument dat eerder onder meer dienstdeed als universiteitsgebouw en de Vrije Academie voor de Kunsten (VAK) krijgt daarmee een nieuwe bestemming. Het archeologisch en archiefdepot van Erfgoed blijft gehuisvest aan de Gantel.

Erfgoed Delft is een afdeling van de gemeente Delft. Hieronder valt onder meer het stadsarchief. Ook houdt deze afdeling zich bezig met het beheer van de monumenten in Delft en archeologie.

Commercieel verhuren
In Westvest 9 komen onder meer de archeologie werkplaats, een studiezaal voor het publiek en kantoren. Volgens wethouder Frank van Vliet biedt de nieuwe locatie straks ook ruimte om schoolklassen te ontvangen voor educatieve activiteiten. Om de investering deels terug te verdienen en het pand een duurzame toekomst te geven, wil het college de overige kantoorruimtes in het gebouw commercieel verhuren.

De verbouwing en verduurzaming van het pand kosten de gemeente ruim 10 miljoen euro. Daarbovenop is er nog eens 300.000 euro nodig voor de inrichting van kantoren en publieksruimtes. Dat blijkt uit de recent vastgestelde kadernota 2026.

Zorgen vanuit de gemeenteraad
In de aanloop naar de beslissing waren er zorgen over de hoogte van de investering. Daarbij wisten sommige raadsleden ook niet of de gemeente zoveel opbrengsten uit verhuur binnen zouden slepen als wethouder Van Vliet voorspiegelde. Het CDA twijfelde bijvoorbeeld of er wel voldoende huurders te vinden zijn. Onafhankelijk Delft opperde het idee om het leegstaande Rabo-pand als alternatief te onderzoeken, maar die optie was volgens de wethouder al bekeken en niet geschikt bevonden.

Van Vliet verwacht voldoende interesse van huurders: “Je zit hier op een unieke plek: naast het station en aan de rand van de binnenstad. We hebben twee commerciële makelaars gevraagd naar een reële huurprijs en die uitkomsten gebruiken we in de haalbaarheidsstudie.” Uiteindelijk wist het college de raad toch te overtuigen mee te gaan in het plan.

Levendige en uitnodigende plek
De gemeenteraad benadrukte wel dat het gebouw niet alleen functioneel moet zijn, maar ook een levendige en uitnodigende plek. Van Vliet: “De raad heeft vastgesteld dat het vooral een gebouw moet worden waar mensen graag komen.” Daarom zoekt de gemeente naar een 'interessante' mix van huurders, mogelijk ook partijen die iets met erfgoed doen. Wat dit concreet gaat worden, is nog niet duidelijk. Dat winkels niet in aanmerking komen, wist Van Vliet al wel te bevestigen.

De verbouwing van de Westvest 9 start naar verwachting volgend jaar. Wanneer de verhuizing van Erfgoed Delft precies plaatsvindt, is nog niet bekend.