Duizenden portiekwoningen verduurzamen en woningnood verminderen: met dit plan pakt TU Delft derde prijs

Het studententeam SUM (Symbiotic Urban Movement) van de TU Delft heeft bij de Solar Decathlon Europe, een internationale wedstrijd voor duurzaam bouwen, de derde prijs behaald. Het team ontving deze prijs met een plan waarbij 847.000 verouderde portiekwoningen in Nederland duurzaam getransformeerd kunnen worden.

Het kabinet wil de komende tien jaar een miljoen woningen bouwen, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. Bestaande portiekwoningen worden hierbij vaak gesloopt. De Delftse studenten hebben nu een plan gemaakt waarbij dit niet meer nodig is: de woningen kunnen worden opgeknapt, zo meldt mediapartner Omroep West.

Het plan van de studenten is namelijk dat de bestaande flats twee nieuwe lagen met woningen krijgen. Deze woningen zorgen er direct voor dat de onderliggende woningen ook duurzaam worden. Het bestaande gebouw wordt zo gerenoveerd. Op de begane grond van de portiekflat moet een gemeenschappelijke ruimte komen met een café, winkels, een restaurant en werkplaatsen om de sociale cohesie in de wijk te versterken.

Plan voorziet in belangrijke behoefte
Volgens Nikki de Zeeuw van het studententeam voorziet het plan in een belangrijke behoefte. In de huidige plannen om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen wordt er vooral buiten de steden gebouwd, terwijl er een behoefte is aan meer woonruimte in binnensteden.
''We bieden de minister nu een concreet alternatief en plan, waarmee hij direct aan de slag kan om te zorgen dat er snel meer betaalbare woningen bijkomen'', aldus De Zeeuw. ''Het is de ambitie van SUM om met deze aanpak een oplossing te bieden om alle portiekflats in Nederland te renoveren. De woningnood kan zo in een aantal jaar sterk verminderen en de verouderde portiekflats kunnen energieneutraal worden gemaakt.''

Eerste plaats
De studenten presenteerden hun plan tijdens de Solar Decathlon Europe competitie. Zestien studententeams uit Europa en Azië lieten hier hun duurzame en energie-efficiënte oplossing zien voor de bouwsector. Daarbij moesten zij op een terrein in Wuppertal in Duitsland een zelfvoorzienend huis ontwerpen, bouwen en monitoren. De teams werden vervolgens beoordeeld op tien onderdelen, waaronder energiegebruik, comfort en architectuur. Met hun ontwerp gooide het Delftse studententeam hoge ogen en wonnen zij de derde prijs. 'We zijn ontzettend trots met de derde prijs', zegt Daniel Simon, partnership manager van SUM.

Ondanks de derde plaats, was de uitslag voor het studententeam SUM toch nog teleurstellend te noemen. Bij de tussenstand vlak voor de prijsuitreiking stond het team uit Delft namelijk nog op een eerste plaats. Maar uiteindelijk ging de hoofdprijs naar studenten van de Universiteit van Karlsruhe in Duitsland. Daarnaast was de TU Delft niet de enige Nederlandse winnaar. Het studententeam van de TU Eindhoven pakte vrijdag de tweede plaats bij de wedstrijd voor duurzaam bouwen. Ook moet het Delftse studententeam de derde plaats delen met het team van het Franse Grenoble National School of Architecture.