Donatie voor stichting Move brengt Delftse jongeren in contact met buurtbewoners

Stichting Move heeft een donatie van €2.250 ontvangen uit het Rabobank Coöperatiefonds waarmee tientallen Delftse kinderen in contact komen met buurtbewoners. De jongeren zullen leuke of opvallende acties te bedenken én uitvoeren. Zo verhoogt Move de betrokkenheid van kinderen bij hun wijk.

Stichting Move zet zich in voor kinderen van ongeveer 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Tijdens het project ‘Move in 1 dag’ zetten Delftse kinderen zich gedurende één dag in voor buurtbewoners. Onder begeleiding van studenten onderzoeken zij waaraan behoefte is in een wijk. Vervolgens gaan ze daar actief mee aan de slag. Ze ontdekken in korte tijd hoe ze hun talent kunnen inzetten voor hun omgeving.

“We merkten dat langdurige projecten soms moeilijk te realiseren waren vanwege de voortdurend aangepaste maatregelen’’ aldus Mayke van den Boogaard, Projectcoördinator van stichting Move. ‘’Daarom hebben we aan het begin van de coronaperiode ‘Move in 1 dag’ bedacht. Daarmee kunnen we toch kinderen bereiken én hen uitdagen om hun talenten te ontdekken.’’

Er zijn inmiddels al veel verschillende acties bedacht voor het project. ‘’Zo hebben kinderen een complimenten-box gemaakt waarmee ze de wijk ingingen en buurtbewoners uitnodigden een compliment uit de doos te halen en voor te lezen. Ook hebben kinderen onlangs pretpakketjes gemaakt voor ouderen, met geknutselde ontwerpen, een lekkernij en een bloemetje. Hiermee zijn we langs de deuren gegaan om deze uit te delen. Veel ouderen reageerden hier erg positief op. Ook zijn er schilderijen gemaakt om in het buurthuis op te hangen om deze wat meer kleur te geven’’, zegt van den Boogaard.

Lees ook: Buurtkastje met gratis spulletjes en eten een succes: ‘Je voorziet wel in een behoefte’ >

Move it
Momenteel lopen er drie Move-projecten in Delft: Move Maatje, Move your World en Move je Buurt. Met de laatste komen basisschoolleerlingen uit een kwetsbare wijk samen met studenten in actie voor hun buurt. Met Move your world komen vmbo-leerlingen in actie voor een ander, begeleid door vrijwilligers. Ze krijgen zo meer zelfvertrouwen en leren maatschappelijk participeren. Move Maatje helpt basisschoolleerlingen in de stap naar de middelbare school.

Van den Boogaard: ‘’We merken dat de leerlingen het super leuk vinden om in contact te staan met de studenten, en om een kijkje te nemen in hun leefwereld. Gelukkig hebben de sessies tot nu toe allemaal fysiek plaats kunnen vinden. We denken ook te ervaren dat de kinderen behoefte hebben aan fysiek contact, en niet meer het online contact.’’

Groot bereik
De stichting werkt samen met de Vakantiebank Delft, de Kinderacademie Delft, Delft voor Elkaar, Abtswoude Bloeitt en jongerencentrum The Mall. Dit zijn partijen die een groot bereik hebben aan kinderen.