Dijkgraaf pleit voor 3 p's in Delftse wc's: ‘Alleen poep, pies en pleepapier’
De droge voeten van de Delftenaren en het natuurwater waar zij (voor een groot gedeelte in het jaar) veilig in zwemmen, zijn niet vanzelfsprekend. “Je zou eens moeten zien wat onze medewerkers uit de filters van de rioolzuivering halen", zegt dijkgraaf Piet-Hein Daverveldt in radioprogramma Delft Centraal. “Maandverband, condooms en frituurvet.”
Door klimaatverandering staat Delfland voor steeds grotere uitdagingen. De zeespiegel stijgt, periodes van droogte komen vaker voor, en hevige regenbuien zorgen sneller voor wateroverlast. Ook in warme zomers ontstaan er risico’s, zoals blauwalg in zwemwater.
Het Hoogheemraadschap beheert sloten, dijken, gemalen en waterzuiveringen. Dijkgraaf Daverveldt staat aan het hoofd van het waterschap. Hij is sinds 2018 benoemd en spreekt geregeld met inwoners over waterzaken. Schoon water is namelijk niet alleen in de handen van het Hoogheemraadschap. “Ook de Delftenaren kunnen meehelpen", zegt Piet-Hein Daverveldt.
Tuinen ontegelen
“Het zou bijvoorbeeld al erg helpen om de tegels uit je tuin te halen", zegt de dijkgraaf. "Door tuintegels vindt regenwater haar weg namelijk niet naar de bodem.” Het water stroomt dan via straten en putten naar het riool of de sloot. Daardoor raakt het systeem sneller vol en verhoogt het risico op een overstroming. “Ook het gebruik van biologische middelen in de tuin zorgt al voor een stukje minder vervuiling in het Delftse water.”
Ook door afval in wc's, zoals maandverband en condooms, raken filters van de rioolwaterzuivering regelmatig verstopt. Ook resten van schoonmaakmiddelen en frituurvet belasten het systeem. “Dus houd je aan de drie p's in de wc: poep, pies en pleepapier", zegt de dijkgraaf. “Het lijkt een simpele stap, maar gedragsverandering heeft tijd nodig."
Vrijwillige dijkwachters
Naast inlichtingen betrekt Delfland bewoners via verschillende initiatieven. Zo is er sinds kort een groep vrijwillige dijkwachters die bijvoorbeeld tijdens droogte de dijken inspecteert op scheuren. Ook kunnen inwoners zich aansluiten bij “Vrienden van Delfland” om mee te denken over het waterbeheer.
En het Hoogheemraadschap blijft tenslotte een democratische organisatie. In 2027 zullen er weer verkiezingen zijn. Daarom roept Daverveldt de Delftenaren op om te stemmen: “Of je misschien zelfs verkiesbaar te stellen.”