Dertig jaar Dubbel Delft

Al dertig jaar verzorgt Delftenaar Willem de Bie de rubriek Dubbel Delft. Eerst in de Delftse Post en daarna in Delft op Zondag. Voor zijn rubriek bezoekt De Bie de locaties die te zien zijn op oude foto’s van de fotograaf van de Delftsche Courant Tiemen van der Reijken. Daar maakt hij dan een nieuwe versie van de foto.

Op de vraag hoe de rubriek begonnen is, zegt De Bie: “In 1992 krijg ik van Helen, de dochter van Tiemen van der Reijken, een aantal dozen met negatieven van haar vader. Tiemen woont dan zelf in Spanje waar hij een huis had en wilde niets meer met de negatieven doen. Op de negatieven staan stadsgezichten van Delft. Ik was direct erg enthousiast want de grote negatieven waren haarscherp en toonde prachtige beelden van Delft in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw”.

Nieuwe foto op de zelfde plek
 
De Bie kreeg al meteen het idee om met deze foto’s iets te doen in een lokale krant. Het was ook meteen duidelijk dat hij dat wilde doen door terug te gaan naar de plek van de foto en er opnieuw een afbeelding te maken. Nieuwe foto op de zelfde plek. Dubbel Delft was geboren.
 
Hoog standpunt
 
Het lukte in de afgelopen dertig jaar niet altijd meer om exact het standpunt in te nemen. Vaak was dat domweg niet meer mogelijk. Boven op een silo bij de Calvé kon niet meer, domweg omdat de silo was afgebroken. Wel zoek ik graag net zoals Tiemen een hoog standpunt uit voor de foto. Dat zie je gewoon meer.

Fotoboek in het verschiet?
 
De meeste mensen kennen Tiemen van der Reijken vooral als de fotograaf van de Delftsche Courant. Maar hij deed veel meer. Hij fotografeerde ook voor andere kranten, maakte foto’s van het Nederlands Elftal en ging mee op buitenlandse reizen van de toenmalige Koninklijke Familie. Daarom zijn er ook negatieven bij in de dozen van Willem de Bie die waarschijnlijk zijn gemaakt door personeel van Van der Reijken als die op reis was.
Na 10 jaar Dubbel Delft kwam er indertijd een fraai fotoboek op groot formaat. Of er nu weer een dergelijk boek komt weet De Bie nog niet. “Het is mogelijk en ik ga er mij best voor doen”, zegt hij.
 
Op de montagefoto Tiemen van de Reijken en Willem de Bie. Ze staan voor de fotozaak van Van der Reijken aan de Koornmarkt 71 waar de mensen in mei 1945 kwamen kijken naar de foto’s van de bevrijding.