Delftse student wil ijs maken op de maan

David Dijkstra, tweedejaarsstudent Aeronautical Engineering aan de Hogeschool Inholland in Delft heeft zich aangemeld voor de NASA Break The Ice Lunar Challenge. Dijkstra gaat deze uitdaging aan, geholpen door negen medestudenten en een goede vriend.

Dijkstra was al van jongs af aan gefascineerd door ruimtevaart en luchtvaartindustrie. Toen hij hoorde dat NASA een challenge aan het opstarten was, heeft hij zich er meteen voor aangemeld. Met deze challenge wil NASA de maanindustrie nog meer activeren. NASA heeft op de maan een locatie aangewezen waar zij 10.000 kg aan ijs in 365 dagen geproduceerd wil hebben.

Wat is de NASA’s Break the Ice Lunar Challenge

NASA is op zoek naar ideeën over hoe het ijzige regoliet dat bestaat uit brokken gesteente en allerlei ander los materiaal kan worden opgegraven en geleverd aan een hypothetische verwerkingsfabriek op de zuidpool van de maan. De NASA Break the Ice Lunar Challenge, een honderdjarige uitdaging van NASA, is nu open voor inschrijving. De wedstrijd moet nieuwe ideeën en benaderingen voor een systeemarchitectuur opleveren die in staat zijn om ijzig regoliet en water op het maanoppervlak op te graven en te verplaatsen.

Teamwork

“Omdat de Challenge alleen open staat voor Amerikaanse bedrijven, heb ik mij daarom met een Amerikaan ingeschreven om aan deze Challenge te beginnen”, zegt Dijkstra. “Het gaat er om antwoorden te vinden op vragen als ‘Hoe kunnen we het ijs op de maan ontginnen?’ en ‘Hoe transporteren we het?’”, licht hij verder toe. Dijkstra kwam er snel achter dat hij hulp nodig had. Hij heeft nu een team met 9 medestudenten en een goede vriend die samen met hem aan deze challenge werken.

Hoe ziet het proces eruit?

Dijkstra: “We moeten NASA op 18 juni ervan overtuigen dat onze aanpak het beste werkt. We weten niet hoeveel teams er mee doen. Ik heb wel met mijn docent gezien dat er ook teams meedoen van grote instituten in Amerika zoals het bekende Massachusetts Institute of Technology. Maar gelet op de kwaliteit van ons plan van aanpak geef ik ons een goede kans.”

Pot met geld voor de winnaar

In september wordt bekendgemaakt wie de winnaar is van fase 1 en wie doorgaat naar de volgende fase. Dijkstra: “De winnaar krijgt dan een pot met geld en twee jaar om het conceptplan te verwezenlijken.” Als hij fase 2 behaalt en daarmee de challenge wint, krijgt hij een contract bij NASA en 4,5 miljoen dollar om het project uit te breiden. “En als ik niet win heb ik veel kennis en ervaring opgedaan over het ontwerp en design van dit soort specialistische maantransporten”, zegt hij optimistisch.