Delftse stadhuis en Nieuwe kerk kleuren oranje

Delft, 19-11-2020 - Van woensdag 25 november tot donderdag 10 december kleuren gebouwen oranje in meer dan honderd landen en tal van Nederlandse provincies en gemeenten. Dit is een actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook in Delft wordt zestien dagen actiegevoerd. Het Delftse stadhuis en de Nieuwe Kerk zullen oranje kleuren. Er komen spandoeken en vlaggen en er worden activiteiten georganiseerd. In welke vorm dat is, hangt mede af van de coronamaatregelen die dan gelden. 


Oranje Stadshuis
Wereldwijd wordt de campagne gecoördineerd door UN Women, de VN-organisatie voor vrouwenrechten. In Delft zijn dat Soroptimistclub Delft en het Vrouwen in Delft platform.
Eén op de drie vrouwen te maken met geweld
Mariet Lohman, lid van Soroptimistclub Delft vertelt: “Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In ons land worden jaarlijks ongeveer vijftig vrouwen vermoord door een bekende! Naast fysiek geweld zijn er nog vele andere vormen, zoals straatintimidatie, stalking, cybergeweld en seksuele intimidati.”

Geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen
De boodschap van Orange the World is dit jaar: geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. “De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld of intimidatie te maken krijgen, praat er niet over en doet geen melding of aangifte'', aldus Loman. ''Dit kan zijn omdat ze zich schamen, omdat ze denken dat het toch niet helpt of niet weten waar ze terechtkunnen. Maar er met anderen over praten is juist zó belangrijk! Houd het niet voor jezelf, vertel het aan je moeder, buurvrouw, huisarts, de vertrouwenspersoon op je werk – zoek hulp”

Meld het als je geweld ondervindt
Wouke Lam is ook lid van Soroptimistclub Delft en is coördinator van het Vrouwen in Delft platform.“Het taboe van melden moet eraf én het moet voor iedereen glashelder zijn waar men voor hulp of advies terechtkan'', zegt zij. ''Wie lijdt onder huiselijk geweld – of advies wil vragen – kan in Nederland het nummer van Veilig Thuis bellen: 0800 2000. Dat weet lang niet iedereen. Kinderen kunnen de kindertelefoon bellen: 0800-0432. Uiteindelijk zou iedere vrouw elke vorm van geweld moeten kunnen melden.”

Gemeente Delft zegt NEE
Wethouder Hatte van der Woude zal de opening verrichten van Orange the World, samen met Wouke Lam. Van der Woude: “De gemeente Delft zegt voluit NEE tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom doen we van harte mee met deze campagne en kleuren we Delftse gebouwen oranje. Aandacht hiervoor is en blijft belangrijk. Het probleem gaat ons allemaal aan.”