Delftse onderzoeker brengt reliëf van de Nachtwacht in kaart

Dr. Ir Willemijn Elkhuizen is een autoriteit op het gebied van 3D scannen van schilderijen. Met behulp van een 3D-scanner verkrijgt zij inzicht in de visuele eigenschappen van een schilderij. Daarbij is niet alleen de kleur maar ook de hoogtevariatie van verf belangrijk. Zij was in 2018 intensief betrokken bij de totale bodyscan van ‘Het meisje met de parel’ van onze beroemde stadgenoot Johannes Vermeer.

Nachtwacht - Rembrandt van Rijn
 

Op woensdag 4 november is Elkhuizen te gast in het programma Delft Centraal. De komende weken brengt zij namelijk de diepteverschillen van het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn ‘De Nachtwacht’ in kaart. Dat gebeurt met een speciaal ontworpen 3D scanner, een opstelling met onder meer verschillende camera’s en een projector. Het beroemde schilderij heeft al heel wat onderzoeken achter de rug, maar nog nooit werd het reliëf zo intensief bestudeerd. In de uitzending zal Elkhuizen vertellen wat het belang is om de hoogteverschillen van de verf in kaart te brengen.

Wekenlang lange dagen
Het scannen van de Nachtwacht neemt meerdere weken in beslag, waarbij de camera’s van ’s morgens tot ’s avonds langs het doek bewegen. Het principe van het scannen is te vergelijken met hoe onze ogen hoogteverschillen waarnemen. Doordat het beeld van ons linker- en rechteroog net een beetje anders is, is het mogelijk om diepte te zien. Volgens datzelfde principe zijn de camera’s vanuit verschillende hoeken op hetzelfde punt gericht, en kan nauwkeurig het verschil in hoogte bepaald worden. Na het fotograferen is het resultaat nog niet meteen beschikbaar. Alle gemaakte beelden moeten met behulp van de computer verwerkt worden, zodat er een hoogteprofielkaart ontstaat. Pas dan kunnen de onderzoekers het reliëf van de Nachtwacht goed bestuderen.