Delftse klimaatdoelen niet aangescherpt na rapport

Tijdens een vergadering afgelopen donderdag stelde de Delftse afdeling van D66 de vraag of de klimaatdoelen die de stad zichzelf heeft opgelegd goed genoeg zijn. Zowel het college als de meerderheid van de raad lijkt echter te vinden dat het tijd is voor actie in plaats van debat over doelstellingen.

Er is landelijk afgesproken de co²-uitstoot met 60% te verminderen. De gemeente Delft heeft deze doelen vervolgens lokaal overgenomen. Als je puur naar de droge cijfers kijkt, dan lijkt het heel goed te gaan met deze Delftse klimaatdoelen. Volgens het rapport van CE Delft dat door de D66 wordt aangehaald is de co²-uitstoot in Delft anno 2020 met 43% gedaald ten opzichte van 1990. Dit is aanmerkelijk beter dan de landelijke reductie in dezelfde periode van grofweg 25%. Delft lijkt daarmee goed haar steentje bij te dragen aan de oplossing voor klimaatproblematiek.

Afname uitstoot koolstofdioxide volgens CE Delft

Vertekend beeld
Een kanttekening die bij dit schijnbare succesverhaal geplaatst moet worden is dat een behoorlijk deel van deze afname verklaard wordt door het verplaatsen van de afvalverwerking naar buiten de gemeentegrenzen. Ook het verplaatsen van snelwegverkeer naar de A4, die buiten de Delftse gemeentegrenzen ligt, speelt een belangrijke rol in deze afname. D66 concludeert dan ook dat Delft in feite helemaal geen grotere bijdrage doet aan het halen van dit klimaatdoel dan gemiddeld. Delft heeft in dit geval simpelweg het geluk dat een deel van haar emissies afgewenteld is naar andere gemeenten. Deze uitstoot vindt nog even hard plaats, alleen niet meer in Delft. 

Aangezien zulk een groot deel van de Delftse vermindering van uitstoot verklaard wordt door gelukkige toevalligheden die niet bijdragen aan een daadwerkelijke afname van uitstoot, pleit D66 ervoor de Delftse doelen aan te scherpen naar 70%. Het doel hiervan is om in te zetten op meer daadwerkelijk afname van uitstoot.

Sterke vermindering uitstoot van snelwegverkeer in kaart gebracht door CE Delft

Onwil of onmacht?
Dit voorstel kan echter op weinig steun rekenen. Alleen vanuit de fractie van Volt ontvangt D66 bijval. Veel partijen lijken de buik vol te hebben van gesprekken over doelstellingen en deadlines voor het klimaat. Diverse partijen geven bijvoorbeeld aan zich liever in te zetten voor concrete plannen en projecten om uitstoot te verminderen dan bezig te zijn met nieuwe doelstellingen. 

Onwil is echter niet het enige wat de door D66 gewenste verscherping van ambitie in de weg staat. Wethouder Zwart van STIP geeft aan dat de klimaatdoelen zoals ze er nu staan al niet zo makkelijk te halen zijn als voorgespiegeld. Een aanscherping van die doelen zou veel vragen van ambtenaren en de gemeentekas. De vraag is dan ook of het wel mogelijk is voor Delft om in te zetten op zwaardere doelstellingen.