Delftse historie nu ook op scheurkalender

Delvenaar Wim van Leeuwen heeft een scheurkalender samengesteld met historische feiten over Delft. Sinds deze week is deze unieke kalender verkrijgbaar.

Nog niet eerder was er een kalender over de Prinsenstad met historische wetenswaardigheden. Wim van Leeuwen zag het als een uitdaging en begon met verzamelen van historische feitjes over Delft gesorteerd op datum.
Op elke datumblad van de kalender staat een feit vermeld dat op die bewuste datum ooit is gebeurd. Op de achterkant van het blad lees je dan een verdere toelichting of uitleg.

Niet altijd makkelijk

Van Leeuwen vertelt dat hij al enkele jaren bezig was met het verzamelen van gegevens over Delftse historische gebeurtenissen: “Ik heb ze daarna gerangschikt op datum. Dat was niet altijd makkelijk. Soms waren er meerdere feiten op één datum. Dat betekent kiezen”. Hij geeft een voorbeeld van een kalenderblad: “Op 20 februari staat het verhaal dat het stadsbestuur in 1834 op die dag de Rotterdammerpoort heeft verkocht aan een sloper. Dat leverde het gemeentebestuur het bedrag van 1075 gulden op.”

Twee goede doelen

De historische scheurkalender Delft kost 15 euro en is te koop bij het Vermeer Centrum Delf, Read Shop Kempers in de Hoven Passage en boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven. Van Leeuwen steunt met de opbrengst van de kalender twee goede doelen. “De helft gaat naar het Vermeer Centrum. Daar moeten de afbeeldingen van de schilderijen van Vermeer worden voorzien van nieuwe verlichtingsarmaturen. De andere helft gaat naar Sociëteit Standvastigheid. Daar wil men aan de achterzijde een vluchttrap laten maken”

Wim van Leeuwen met de door hem samengestelde historische scheurkalender - foto: Antoinet Bouman