Delftse burgemeester Van Bijsterveldt mag een tweede termijn: 'Een ding is zeker; Marja blijft!'

De Delftse gemeenteraad heeft Marja van Bijsterveldt opnieuw voorgedragen als burgemeester. De raad bracht vanavond een positief advies naar buiten voor haar herbenoeming. De raad ziet haar als verbinder en boegbeeld van de stad. Volgend jaar loopt de termijn van de Delftse burgemeester af, met het advies van de vertrouwenscommissie is de eerste stap voor een nieuwe termijn gezet.

Maandenlang was de vertrouwenscommissie bezig om een advies uit te brengen over een nieuwe aanstelling van Van Bijsterveldt. Uiteindelijk kwam de raadscommissie tot de conclusie dat Van Bijsterveldt dé burgemeester voor Delft is. 'Als voorzitter is ze gericht op harmonie en blijkt ze ook onvermoeibaar gericht op bruggen bouwen', verklaarde voorzitter Christine Bel na afloop van de finale vergadering.

Die werd overigens besloten afgewerkt. Van Bijsterveldt werd samen met haar ondersteunende personeel geacht even te wachten. Uiteindelijk duurde de vergadering niet lang, hooguit drie kwartier, en was er enkel lof voor de huidige burgemeester. Ze wordt gezien als zwaargewicht en daarom is de vertrouwenscommissie van mening dat de stad in veilige handen is bij Van Bijsterveldt. 'Eén ding is na de verkiezingen zeker, Marja blijft', klonk het feestelijk.

Tweede termijn als burgemeester formaliteit
De burgemeester toont zichzelf dankbaar met haar herverkiezing. Ze is vooral blij met het vertrouwen en wil het nog maar eens benadrukken dat het een voorrecht is om burgemeester te zijn van deze stad. ‘Delft is magie, een stad met rijke historie, een mooie samenleving en een wereldvermaarde Technische universiteit. Het is een voorrecht om hier te zijn’, aldus Van Bijsterveldt. Ze is dan ook erg gemotiveerd om door te gaan als voorzitter van het stadsbestuur.

Het advies om Van Bijsterveldt als burgemeester aan te stellen geeft vrij baan voor een tweede termijn. De formele benoeming van de burgemeester is daarmee ook nagenoeg een zekerheid. Volgend jaar zal definitief besloten worden tot de herbenoeming van de burgemeester. Dat gebeurt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het koningsbesluit zal daarna volgen, dan zal Van Bijsterveldt mogen beginnen aan een nieuwe periode van zes jaar burgermeesterschap.