Delftse amateurclub stond aan wieg van topvrouwenvoetbal in Europa: 'Ze hadden enkel dameselftallen'

Al jaren timmeren de Nederlandse voetbalvrouwen aan de weg. Ze komen deze weken in actie op het WK voetbal en het vrouwenvoetbal komt steeds meer op de voorgrond te liggen. Maar wat veel mensen niet weten is dat een club uit Delft een belangrijke hoeksteen was in het vrouwenvoetbal. KFC zette de officieuze Europacup voor vrouwen op touw en werd een van de bekendste vrouwenvoetbalclubs.
De Europacup voor vrouwen werd voor het eerst in Delft gehesen. © Jurryt van de Vooren

De Kruikelientjes Football Club ’71 ontstond in de Delftse kroeg Het Kruikje en groeide na het ontstaan uit tot een van de beste vrouwenvoetbalclubs in Nederland. Ze wonnen twee keer het landskampioenschap en wisten de KNVB-beker drie keer in de wacht te slepen, waarvan één keer met de Haagse Engeland-bondscoach Sarina Wiegman.

'Het was daarnaast waarschijnlijk ook de eerste voetbalclub in Nederland die alleen uit damesvoetballers bestond', vertelt sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Hij onderzocht het ontstaan van het vrouwenvoetbal in Nederland. Het blijkt dat het Delftse KFC '71 een van de belangrijkste clubs was in Nederland.

In Hilversum startte op dinsdag 18 juli een tentoonstelling over het vrouwenvoetbal in Nederland. Jurryt van de Vooren deed samen met Geheugen van Nederland onderzoek. Bij de expo in Beeld & Geluid wordt materiaal vertoond van KFC’71: een sjaal van de club en het jubileumboek uit 1981.

De club ontstaat, zoals in de naam te vinden is, in 1971. Dat gebeurt wanneer de KNVB het vrouwenvoetbal na jaren van negeren officieel opneemt binnen de voetbalbond. Er ontstaan dat jaar vervolgens een aantal vrouwenvoetbalclubs in Nederland, maar echt voet aan de grond krijgen de vrouwen nog niet. De KNVB en de UEFA doen vanaf dat moment maar weinig om het vrouwenvoetbal op clubniveau te verstevigen.

Van een echte Eredivisie voor vrouwen was namelijk geen sprake, laat staan van een wereldkampioenschap of zelfs een Europacup. Dus organiseerden de vrouwen van KFC '71 maar gewoon zelf een Europacup. Gewoon op de eigen velden in Delft, de UEFA deed het namelijk niet.

Voor het eerst in Delft
De officieuze Europacup werd in 1981 voor het eerst georganiseerd, omdat KFC haar tienjarig jubileum vierde als club. Maar het liep uit op een fiasco. 'Die eerste editie viel volledig in het water', vertelt Van de Vooren. 'Het weer was erg slecht. De brandweer moest toen zelfs het water van het veld pompen, omdat er zoveel regen was gevallen. Het zorgde ook voor weinig bekijks', legt de historicus uit.

Maar de club hield vol. Het jaar daarna organiseerden ze de officieuze Europacup nog eens, met veel toeschouwers als resultaat. De VARA en Belgische- en Duitse televisiezenders zonden de beelden uit en er werd ook over geschreven door het tijdschrift 'Damesvoetbal'.

Het tijdschrift deed verslag van het toernooi in Delft © Jurryt van de Vooren

Wie dat tijdschrift openslaat ziet dat clubs als Southampton (die club zei uiteindelijk af), FCV Frankfurt, Puck Deventer, Herentals uit België, Juvisy uit Frankrijk, het Deense Rødovre en natuurlijk KFC '71 meededen aan het toernooi. Dat waren de landskampioenen van dat moment. Volgens het blad was het 'pure propaganda voor het damesvoetbal'.

Er kwamen maar liefst 1400 toeschouwers op af. Ook de KNVB vond het toernooi toen een succes: 'Damesvoetbal is in Nederland een gelijkwaardig deel van de Bond. Vandaar dat het uit moet zijn met de improvisatie. Damesvoetbal is uit de kinderschoenen ontgroeid en dient minstens even serieus bekeken te worden als het herenvoetbal', vertelde bondbaas Jo van Marle toen. Hij kon ook de prijs niet uitreiken, omdat zijn 'zoon jarig was', blijkt uit krantenartikelen.

KFC '71 als 'tweede van Europa'
Wel hielp de KNVB een jaar later, in 1983, met het organiseren van de derde editie van de officieuze Europacup. Maar van een echte officiële status kwam het niet, blijkt uit andere krantenknipsels die Van de Vooren heeft gevonden. Als KFC het toernooi een officiële status wilde geven, mocht de club zelf niet meedoen. KFC had namelijk geen landskampioenschap gewonnen op dat moment.

Het Deense elftal van HEI BK zou de favoriet zijn en kwam al snel als beste ploeg uit de bus. Maar KFC ’71 werd uiteindelijk toch nog tweede, nadat de scheidsrechter in de wedstrijd tussen Doncaster Belles en RKtVC een fout maakte. De Delftse formatie kon profiteren en werd zo opeens de officieuze vicekampioen van Europa.

'Ze hadden jarenlang echt een soort voortrekkersrol in het vrouwenvoetbal, juist ook met het organiseren van de Europacup', gaat Van de Vooren verder. 'Jarenlang waren ze ook een van de weinige clubs waar alleen damesvoetbal was. Ze hadden enkel dameselftallen, dat was toen vrij uniek.'

In 2010 ging KFC ’71 uiteindelijk failliet, omdat er te weinig leden waren. Het jaar daarvoor werd er zelfs een mannenteam toegelaten bij de club, maar dat hielp de club uiteindelijk niet om te overleven. Sindsdien is één van de belangrijkste vrouwenvoetbalclubs verdwenen van het strijdtoneel.