Delfts softwarebedrijf ontvangt investering van 200 miljoen euro

Wie over de Westlandseweg rijdt, heeft zicht op het hoofdkantoor van softwarebedrijf TOPdesk, gevestigd boven de brandweerkazerne. Deze Delftse onderneming gaat haar buitenlandse activiteiten flink uitbreiden en ontvangt een investering ter waarde van circa 200 miljoen euro om dit mogelijk te maken. Omroep Delft sprak met CEO en oprichter Wolter Smit.
HET TOPdesk gebouw | Gitta Fleuren

“Even zoeken hoor. Als jij zwaait, zie ik je misschien." We spreken elkaar telefonisch, maar Smits kantoor blijkt naast de studio van Omroep Delft te zitten. Terwijl we voor onze respectievelijke ramen staan om een poging te doen elkaar te vinden, wijdt Smit uit over de beginjaren van zijn bedrijf: “Toen wij dertig jaar geleden begonnen, was het niet zoals nu. Het concept van een start-up (een opstartend bedrijf dat zoekt naar investeringen van buitenaf, red.) bestond nog niet in Nederland. Wij begonnen op de ouderwetse manier en moesten uitgaan van onze eigen mogelijkheden.”

Groei
Een beginnend bedrijfje is TOPdesk al lang niet meer. De onderneming heeft veertien kantoren verdeeld over elf landen. Meer dan 1000 medewerkers staan op de loonlijst. Toch wil Smit verder uitbreiden: “In Nederland staan we er gewoon heel sterk voor. Heel veel instellingen, van bedrijven tot overheidsorganen, zijn klant bij ons. Nu willen we ervoor zorgen dat we in andere landen ook zo'n positie krijgen.”

“Dit is voor ons de eerste keer dat we kapitaal van buitenaf gezocht hebben,” aldus Smit over het besluit op zoek te gaan naar een investeerder. Hij argumenteert: “Toen we begonnen, dachten we als jonge honden heel veel zelf uit. Maar we willen op een grotere schaal gaan werken. Daarom duurt het nu te lang om zelf het wiel uit te vinden en is het beter om kennis en kunde in huis te halen.”

Nieuw hoofdstuk
Deze kennis en kunde komt er nu dus door middel van een kapitaalinjectie van investeringsmaatschappij CVC. “De investering markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van TOPdesk,” zo staat er in het persbericht waarin TOPdesk mededeelt dat zij deze stap zet. Deel van dit nieuwe hoofdstuk is dat Smit een minderheidsbelang in het bedrijf af moet staan aan CVC.

“Ik vind het spannend, op een leuke manier,” zegt Smit, “maar ik vind het niet per se moeilijk om afstand te nemen van een deel van het bedrijf. Het is sowieso niet alleen mijn bedrijf. Het is ook van onze 1000 medewerkers.”

Delftenaar Wolter Smit zette in 1993, na het afronden van een studie Natuurkunde aan de TU, het bedrijf TOPdesk op. Dit deed hij in samenwerking met zijn vriend Frank Droogsma. TOPdesk is een bedrijf dat zich bezighoudt met het maken, verkopen en onderhouden van ‘service management software’. Smit legt uit: “Wij leveren een online helpdesk systeem dat het voor instellingen mogelijk maakt om online service te verlenen aan klanten.”