Delfts restaurant Novaela krijgt Michelinster: ‘Bedankt voor het geloven in ons’
Voor het eerst mag een Delfts restaurant met een Michelinster prijken. Het restaurant Novaela aan de Bagijnhof heeft maandag 6 oktober de felbegeerde onderscheiding gekregen. Eigenaar Daniël Duijster Gomero: "Mijn doel is om eigenheid te vinden."
De eerste reactie van chef Daniël? “Ik kuste mijn vrouw Eline. Zij weet als geen ander dat het hard werken is om je droom na te jagen.” Daarna beklommen hij en zijn vrouw het podium om de witte Michelinjas in ontvangst te nemen.
Hoewel Daniël vereerd is om de ster te ontvangen, is het niet zijn hoogste doel. “Dat is om eigenheid te vinden", licht hij toe. In het gros van de vele restaurants wil hij een eigen stem creëren. “En deze ster is een mooie eerste stap in de richting.”
Michelinsterren
Eens per jaar reikt Michelin onderscheidingen uit aan restaurants in Nederland. Een Michelinster is een erkenning voor hoge kwaliteit in de keuken. Restaurants kunnen één, twee of drie sterren krijgen. Dit jaar vond de uitreiking plaats in congres- en beurzencentrum MECC Maastricht.
Restaurant Novaela uit Delft kreeg de ster door ‘de combinatie van spannende smaken en prachtig opgemaakte borden'. De Peruaanse achtergrond van de kok is subtiel in zijn gerechten te proeven: “Maar ik probeer niet op één keuken te leunen.”
Rode bieten fudge met chocola
Op het menu staan dan ook recepten en etenscombinaties die niet alledaags zijn, zoals ‘chocolademousse met ijs van vijgenblad en een rode bieten fudge', en ‘ansjovis wafel met geelstaart koningsvis’.
Voordat Daniël het podium afloopt, grijpt hij het moment om nog iets te zeggen: “Ik wil graag mijn team bedanken om in ons te geloven.” Als hij straks terugkomt in Delft, komt het team van Novaela samen om stil te staan. “We doen dit samen, het is een groepsgebeuren.”
Maar eerst zal hij wat technische problemen moeten oplossen. “Onze website is overbelast. De reserveringen stromen al binnen.”
Lalou
Daniël was niet de enige Delftenaar voor wie het maandag een spannende dag was. Ook chef-kok Mario de Ridder maakte kans met zijn twee zaken in Delft: Brasserie en Wijnbar Lalou aan de Spoorsingel en restaurant Azurite in het nieuwe Huis van Delft aan de Houttuinen. Lalou bestaat bijna één jaar en hoewel het vermeldt staat in de Michelingids, kreeg het geen ster. Azurite opende op 1 september, waarschijnlijk te kortdag om al een ster te ontvangen.