Delfts Blauw straks in hetzelfde rijtje als champagnewijn? 'We hebben onze bedenkingen'

Delfts Blauw moet een beschermd product worden. Althans, dat vindt de Europese Unie. Vorige week namen zij het initiatief voor een wet die ook industrieproducten een 'geografische indicatie' moet geven. Het betekent dat Delfts Blauw in de toekomst in hetzelfde rijtje komt te staan als champagne of parmaham. Museum en fabriek De Porceleyne Fles in Delft is enthousiast. Maar Heinen Delfts Blauw, die ook vazen in het buitenland laat maken, heeft bedenkingen bij de plannen.

'Dit is natuurlijk een prachtig initiatief vanuit de Europese Unie', legt Henk Schouten, de directeur van De Porceleyene Fles uit. 'Eenzelfde soort wet bestaat al voor landbouwproducten. We hopen nu dus dat dit ook kan worden geregeld voor Delfts Blauw of Delfts aardewerk.'

Die landbouwwet zorgt ervoor dat producten die uit een bepaalde regio of streek komen, ook alleen in die regio of streek mogen worden geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan parmaham: die hamsoort kan en mag alleen zo heten als deze gemaakt is in de regio van Parma. Het zou dus betekenen dat Delfts Blauw alleen nog in Nederland of zelfs Delft mag worden gemaakt.

Bedenkingen bij nieuwe wet
Daar heeft Ronald de Niet, retailmanager bij Heinen Delfts Blauw, wel zijn bedenkingen bij. 'Dit zou nog wel eens heel erg ingewikkeld kunnen worden', vertelt hij. De producten in zijn winkels in Delft komen namelijk niet alleen uit Delft. Veel aardewerk komt bijvoorbeeld uit Putten, waar de fabriek van Heinen Delfts Blauw staat. Daarnaast wordt ook veel geproduceerd in China, waar het aardewerk oorspronkelijk vandaan komt.

'Het zit hem dus in het onderscheid dat je wil maken. Het is namelijk zo dat we veel verschillende productielijnen hebben met stijlelementen uit het Delfts Blauw. Wil je je dan beperken tot het aardewerk, of mag ook het servies dat je produceert zo worden genoemd? Er is wat dat betreft heel veel onduidelijk', legt De Niet uit.

Afspraken maken in industrie
Dat nog veel onduidelijk is, onderschrijft Henk Schouten. Hij is op het moment in contact met het ministerie van Economische Zaken, die zich aan het voorbereiden is op een aanvraag voor bescherming. 'Van te voren zullen we met onze Delftse collega's en andere producenten om tafel moeten', legt hij uit. 'Juist om te kijken wat nu precies de behoefte is en hoe we die aanvraag vorm willen geven.'

De vraag is dan dus of Delfts Blauw echt alleen uit Delft mag komen, of dat er een grotere regio wordt aangeduid. 'Je kan ook zeggen dat het bijvoorbeeld alleen uit heel Nederland kan komen, maar dit is iets dat we in de nabije toekomst nog moeten bespreken', sluit Schouten af.