Delftenaar Marcel de Jong komt met Krankzinnig Kantoorkompas

De Delftse journalist en schrijver Marcel de Jong heeft samen met tekenaar Mark de Koning het Krankzinnig Kantoorkompas geschreven. Bij Omroep Delft vertelde hij over de aanleiding voor dit boek dat in woord en beeld uitlegt dat iedereen geconnect moet worden om te komen tot een gezamenlijke purpose. Als je dit al niet meer begrijpt, ben je toe aan het boekje.

De aanleiding voor het boekje
Tijdens een vergadering op een school zat De Jong in een zaal vol mensen te luisteren naar een consultant die zei: “We moeten zorgen dat de deliverables passen in de architectuurstructuur van de metrolijnen”. Marcel vroeg zich af waar de man het over had en hij keek naar de andere mensen in de zaal. Die zaten allemaal plechtig te knikken. Niemand durfde te vragen wat er in vredesnaam werd bedoeld. Niemand wil immers dom overkomen. Maar in zijn hoofd bleven de ‘deliverables’ en de ‘architectuurstructuur’ rondzingen. De Jong belde met tekenaar Mark de Koning met de vraag of hij met hem het Krankzinnig Kantoorkompas wilde maken. En tot zijn plezier zei de Koning meteen ja.

Krankzinnige Kantoortip

In het boekje geeft De Jong de argeloze luisteraar tips om adequaat te reageren op deze verbloemende woordenbrij. Hij en tekenaar De Koning doen het met een dikke knipoog. Het loslaten van alle synergieopdrachten zal uiteindelijk een veel betere output opleveren dan het eindeloos verankeren, borgen en dichttimmeren van de ombuigingsoperatie. Het zal zeker zorgen voor nieuwe dynamiek in de innovation journey. In het boek krijg je bij elke tekening een krankzinnige kantoortip waarmee je de zaak kan traineren, om draaien en zo zorgen dat het wazige praten niet meer werkt. Of om in kantoortaal te blijven hoe je je zelf kan transformeren tot gamechanger.

Marcel de Jong - foto: Antoinet Bouman