Delftenaar John Kuipers wint Gouden Strop

De Delftse auteur John Kuipers heeft met zijn debuutboek ‘Musserts schaduw’ de Gouden Strop gewonnen. Dit is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman van het jaar. De schrijver nam de prijs in ontvangst uit handen van Marion Pauw, de winnaar van vorig jaar.

De jury is lovend over het boek van Kuipers. “Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940", aldus het juryrapport.

Onweerstaanbaar

De uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen vond plaats in Bibliotheek Neude in Utrecht. De Gouden Strop is een jaarlijkse prijs die sinds 1986 wordt uitgereikt aan de schrijver van de beste spannende roman van het jaar. Uit 41 inzendingen had de jury vijf boeken genomineerd. De bekroonde auteur ontving uit handen van juryvoorzitter Pauline Slot een cheque van €10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. John Kuipers bereikt met zijn eerste spannende boek meteen de top van het genre. Het is vooral de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid die het boek voor de jury zo onweerstaanbaar maakte.

Andere genomineerden

De jury koos vijf genomineerden uit 41 inzendingen. Naast Kuipers waren dat De Ripper connectie van Gerrit Barendrecht, De Hollander van Mathijs Deen, De Repair Club van Charles den Tex en Dodelijke gelijkenis van Gauke Andriesse. De genomineerden die buiten de prijs vielen ontvingen een cheque ter waarde van € 500.

John Kuipers in Delft Centraal bij het verschijnen van zijn nu bekroonde boek.
Het bekroonde boek.