Delft procentueel de grootste bouwer van nieuwe woningen

Van de Nederlandse gemeenten met meer dan 100.000 inwoners bouwde Delft vorig jaar procentueel de meeste nieuwe huizen. In 2023 kwamen er 1.246 woningen bij in de stad. Dat komt neer op een groei van 2,4 procent. Landelijk werden 77.000 huizen opgeleverd, een stijging van 0,9 procent.

Voorbereidende werkzaamheden | Nieuw Delft
Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd bouwcijfers van het CBS (Centraal Bureau Statistiek). Het overzicht toont dat er gemeenten zijn die procentueel een hogere groei realiseerden, zoals Waddinxveen met 3,1 procent en Zoeterwoude met 4,8 procent. Maar concreet haalden die kleinere gemeenten lang niet de aantallen nieuwe woningen zoals Delft. De reële groei in Zoeterwoude bij voorbeeld bedroeg 190 woningen, Waddinxveen kreeg er 418 bij.  
In harde cijfers scoorde Amsterdam het hoogst, met 4.539 woningen erbij. Rotterdam dijde uit met 3.213 nieuwe huizen. Voor beide grote steden kwam dat neer op een uitbreiding van 1 procent. 

 

1.246 nieuwe woningen 
De totale landelijk aanwas vorig jaar van 77.000 nieuwe woningen is bijna een kwart minder dan de 100.000 die de regering erbij had gewild. En het is nog de vraag of dat streven dit jaar wel wordt gehaald, ondanks de grote behoefte aan meer huisvesting. 

 

De 1.246 woningen in Delft zijn in 2023 vooral gerealiseerd in stroken langs de spoortunnel. Daar, langs de Schieoevers en ook in het TU-gebied, zitten plannen in de pen voor nog ettelijke duizenden huizen erbij in de komende jaren. Burgemeester en wethouders kondigden eind afgelopen jaar aan dat zowat de helft van die nieuwbouw in hun ogen bestemd moet zijn voor studenten.