Delft pakt groots uit tijdens de Lichtjesavond, dit is er te doen

De Lichtjesavond in Delft komt er weer aan. Tijdens het grootschalige evenement op dinsdag 12 december staat de Delftse binnenstad op zijn kop. In dit artikel: op een rijtje wat er waar te doen is, en in sommige gevallen ook hoe laat.
De kerstboom op de markt tijdens Lichtjesavond in de coronaperiode

Van de Oude Delft tot de Oostpoort, en van het Schuttersveld tot aan de Zuidwal; overal kom je in wintersferen tijdens de Lichtjesavond. Niet alleen is de stad uitzonderlijk verlicht, er zijn ook acts te bewonderen én verschillende lekkernijen te krijgen.

Bezoekers van de Lichtjesavond zullen om deze reden dus niet lang hoeven te zoeken om iets interessants tegen te komen. Om het tóch al iets duidelijker te maken, is hieronder per locatie uitgeschreven wat er te doen is.

Beestenmarkt en Burgwal
Te beginnen bij de Beestenmarkt en de Burgwal, hier is namelijk een hoop te doen. Van 18.00 uur tot 20.00 uur speelt de QBigband op de Beestenmarkt verschillende lieden waar op gedanst kan worden. Daarna, vanaf 20.00 uur volgt er een kerstliedjesbingo waarbij kennis over de grootste kersthits getest gaat worden.

Tijdens het evenement is ook de Maria van Jessekerk open voor publiek, tussen 16.00 uur en 22.00 uur. Bezoekers kunnen hier een kaarsje aansteken en genieten van orgelspel en kerstliederen. Ook kan hier warme chocolademelk of glühwein gedronken worden.

Bij De Beierd staat zoals gewoonlijk de zingende kerststal.

De Markt
Op het grootste plein van Delft is tijdens Lichtjesavond genoeg te doen. Om 17.30 trapt burgemeester Marja van Bijsterveldt af met het voordragen van het een Kinderkerstverhaal, waarna zij met de kinderen de lichtjes in de boom ontsteekt.

Verder zijn er verschillende acts te bewonderen. Overal op de markt lopen muzikale en theateracts rond, ook de ramen van het stadhuis zijn decor voor een opvoering. Naast de acts is hier ook een hoop lekker snoepeten te halen op het Foodplein. Ook kunnen bezoekers hier heel de avond op de foto met de Kerstman in zijn arrenslee.

Doelenplein
Het Doelenplein staat decor voor een mooie verlichte kerststal. Ook hier is eten te halen bij een kraam.
Bij het aangrenzende Filmhuis Lumen kunnen bezoekers de komedie Grote Hummimummi Kerstspecial kijken. De film wordt vier keer vertoond, tussen 16.00 uur en 19.00 uur. Dit is een meezing-animatie met onder andere Douwe Bob en Lee Towers. Bij Lumen zijn ook glühwein en chocolademelk te verkrijgen voor 1 euro. Tickets voor de film kosten ook 1 euro.

Oude Delft en het Brouwplein

In het Prinsenhofmuseum aan de Oude Delft staat een dans- en muziekavond op de planning. Artiesten van het Delft Fringe Festival voeren acts uit die zijn gebaseerd op de huidige prinsenhoftentoonstelling over Lothar Wolleh en Jan Schoonhoven. Vijf dansers spelen hun voorstellingen midden in de Van der Mandelezaal, vlak achter elkaar tussen 19.00 uur en 22.00 uur.

Op het Brouwplein staat de lichtjesavond in het teken van winterbier. Bij Café De Oude Jan is er volop te genieten van het bier.

Ook de Oude Kerk is tijdens de Lichtjesavond erg levendig. Tussen 19.00 uur en 22.00 uur zijn er allerlei activiteiten te doen en optredens te bekijken. Hierbij behoren onder anderen een kerstgospel en een knutseltafel voor kinderen.

Zuidpoort en De Veste
In OPEN aan het Vesteplein is vanaf 19.00 uur een muzikale avond. Van een musical door kinderen tot enkele koren die kerstliedjes en popsongs zingen. Om 20.45 uur kunnen bezoekers tevens tot rust komen tijdens de ‘mindful music experience’.

Langs de grachten

Op verschillende locaties langs de grachten hebben verschillende zaken verschillende bezigheden en speciale acts. Ook hangen er overal uiteraard mooie sierlichten. Dit alles liever vanaf het water bekijken? Ook dat kan, met de Canal Hopper, opstapplaats bij de Oude Delft 140 tussen 18.00 uur en 22.00 uur om de 30 minuten.

Er is zelfs een vaart vanaf de Van Nellefabriek in Rotterdam, over de Schie naar Delft: De Lichtjesvaart (zoals die heet) vertrekt om 16.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Leuk voor familieleden en andere bezoekers uit die regio.

Lichtjesmarkt

Door de gehele binnenstad is dit jaar uiteraard ook weer de Delftse Lichtjesmarkt te vinden. Hier zijn vele kerstspulletjes te koop, en doet denken aan de Duitse Weihnachtsmärkten.
De Lichtjesmarkt is te vinden op:
- Molslaan
- Brabantse Turfmarkt
- Burgwal
- Markt
- Vrouwjuttenland
- Choorstraat
- Hippolytusbuurt
- Heilige Geestkerkhof
- Vrouwenregt

Voor meer informatie en de tijden van alle individuele acts, klik hier en scroll naar beneden.