Delft maakt ook gebruik van Chinese camera’s: ‘Het probleem is veel breder’

Ook Delft heeft een viertal beveiligingscamera’s van Chinese makelij in beheer, weliswaar niet op heel gevoelige plekken. De vier camera’s zijn geplaatst rond verschillende plantsoenposten aan de Abtswoudseweg, Hoflaan, de Vulcanusweg en de Middelweg. Vorige week kwamen verschillende gemeenten in opspraak, omdat het gebruik van Chinese camera’s een beveiligingsrisico kan opleveren. Delft geeft aan eerst te onderzoeken of er überhaupt een beveiligingsrisico is.

Vorige week bleek uit onderzoek van Follow The Money en de NOS dat in Nederland veel camera’s van Chinese bedrijven Dahua en Hikvision in Nederland zijn geplaatst. De camera’s zijn niet duur en van goede kwaliteit, maar omdat ze van Chinese makelij zijn kan het zijn dat informatie wordt gedeeld met de overheid in China.

Beide bedrijven worden ook beschuldigd van medeplichtigheid aan de onderdrukking van Oeigoeren in dat land, hoewel beide bedrijven in een reactie aan de NOS laten weten dat zij hier niets vanaf weten. Ze wijzen alle beschuldigingen van de hand. Het geeft daarom stof tot nadenken voor de gemeente Delft, ze startten daarom een onderzoek naar de beveiligingsrisico’s.

Nader onderzoek is nodig
‘We onderzoeken eerst hoe groot het risico is vanuit oogpunt van informatiebeveiliging en privacybescherming. Zo’n risicoanalyse is overigens net zo goed van toepassing op de eventuele keuze voor andere cameramerken’, laat een woordvoerder van de gemeente Delft weten. Daarnaast zal ook gebruik gemaakt worden van de informatie die wordt opgehaald uit Den Haag en Zoetermeer. Daar hangen ook camera’s van Hikvision en Dahua.

Uit de verschillende onderzoeken uit Den Haag, Zoetermeer en Delft moet vervolgens blijken of de camera’s vervangen gaan worden. Rick van den Brink, raadslid namens gemeenteraadspartij STIP is positief over de informatie die tot nu toe door de gemeente is gedeeld. 'Het lijkt er op dat er in ieder geval geen acuut veiligheidsrisico is'.

Beter kijken naar aanbesteding
Wel denkt Van Den Brink dat er in het vervolg beter gekeken moet worden naar het aanbestedingsproces. ‘Je wil namelijk niet in zee gaan met bedrijven die meewerken aan mensenrechtenschendingen. We zullen dat systeem beter voor onszelf moeten inrichten zodat we dit soort dingen kunnen voorkomen’, gaat het raadslid verder.

Toch ziet hij ook aanleiding om een breder probleem aan te vliegen. Hij ziet dat de gemeente in essentie goed omgaat met het plaatsen van camera’s, maar op online zoekmachines zoals Shodan zijn ruim 36.000 camera’s te vinden die in particuliere handen zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de deurbelcamera’s die nu veel in omloop zijn.

‘Daar moeten we echt voorzichtig mee zijn. Daarom hebben wij ook de suggestie gedaan dat er een meldpunt komt voor het gebruik van dit soort camera’s. Als ze gericht zijn op de openbare ruimte, mogen ze namelijk niet gebruikt worden’, gaat Van Den Brink verder. ‘Mensen moeten zich veilig voelen, maar het moet niet ten koste gaan van de privacy en veiligheid andere mensen.’