De Porceleyne Fles komt met verrassende collectie

Delft – 29-10-2020 – Ook bij de Porceleyne Fles wordt de coronacrises natuurlijk goed gevoeld. Zonder toeristen is het stil. Maar bij Royal Delft, zoals het bedrijf bij de internationale bezoekers bekend staat, werkte men toch door aan een nieuwe moderne collectie: The Wunderkammer.
The Wunderkammer
Fotograaf: Royal Delft


Het is een verrassende collectie waarop kikkers, kevers, schildpadden en nog veel meer schepsels prijken. De ontwerpen zijn geinspireerd op de rariteitenkabinetten en het Delfts Blauw van de 17de eeuw. Ze zijn in een modern jasje gestoken en hier en daar voorzien van een gouden accent. De collectie The Wunderkammer is een 21-eeuwse vertaling van zowel de rariteitenkabinetten en het Delfts Blauw uit de 17e eeuw.

Opgezette dieren
Wunderkammers of cabinets of curiosities waren in de 17e eeuw een manier om gasten te vermaken, te verwonderen of nieuwsgierig te maken. In de kasten prijkten vaak bonte verzamelingen exotische, opgezette dieren of anderen bijzondere objecten verkregen uit verre landen. De rariteitenkabinetten waren weggelegd voor de welgestelde van de 17e eeuw die graag met hun bezittingen en de daaraan gerelateerde rijkdom pronkten. Naast de curiosities die uit de 17e eeuw in het Westen belanden, kwam ook het Chinees porselein, de voorloper van Delfts Blauw in Europa. Naast de Wunderkammers stonden dan ook vaak prachtige collecties Delfts Blauw geëtaleerd in de huizen.