Cultuur staat in de steigers: panden van Theater de Veste, Rietveld en Lumen op de schop

De Veste is te klein voor Delft. De verbouwing van het Rietveld Theater wordt duurder dan gedacht. Lumen krijgt een nieuwe locatie. Dit is een greep uit de berichtgeving rondom deze drie culturele kolossen in Delft. Het theaterseizoen staat op het punt te beginnen, maar hoe staat het culturele landschap er nu voor?  

‘De drie projecten verkeren in verschillende fases.’ zo zegt Maarten Freriks, voorzitter van de stichting achter het Rietveld Theater. Waar er voor Lumen een nieuwe locatie is, denkt de politiek nog na over wat er nodig is om De Veste klaar te maken voor de toekomst. Plannen voor de voorbereiding van het Rietveld Theater leken rond, maar eerder dit jaar kwamen deze op losse schroeven te staan door verhoogde kosten. De gemeente werkt nu aan verschillende scenario’s. 
Hobbels op de weg 
‘Het is in principe aan de gemeente om te bepalen wat er uiteindelijk gaat gebeuren met het theater.’ zegt Freriks over de toekomst van het Rietveld, ‘maar wij zijn actief betrokken bij gesprekken over de mogelijkheden. De programma’s van het Rietveld Theater draaien voorlopig in een loods aan de Schie, onder de naam Hal 015. En met veel succes. Freriks verwacht dat de scenario’s voor de toekomst van het Rietveld Theater/Hal 015 nog voor het eind van dit jaar op tafel komen. Het is dan de vraag of, en zo ja wanneer, het theater terugkeert naar het Rietveld, gezien de veel hogere kostenraming voor de verbouwing op die locatie.  
Ondertussen is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren met stadstheater De Veste. Eerder dit jaar oordeelde de gemeente dat het theater te klein is voor een stad met meer dan 100.000 inwoners. Wethouder Frank van Vliet kreeg de opdracht mogelijkheden te onderzoeken om  
De Veste klaar te maken voor de toekomst. Hoe dit nu verder gaat is daarmee nog niet duidelijk. 
Voortgang 
Voor Filmhuis Lumen is er al wat meer duidelijk. Het filmhuis krijgt een nieuwe locatie  in Nieuw Delft, het voormalige spoorzonegebied. Op deze nieuwe locatie in de Hooghe Delft krijgt het filmhuis vier zalen en voldoende ruimte voor meer samenwerkingen, specials en educatie. Hiermee hoopt Lumen nog meer publiek te trekken.  
In oktober gaat de bouw van het nieuwe pand voor Lumen beginnen. Zaterdag 16 september viert Lumen de start van de bouw van De Hooghe Delft met een feestelijke ceremonie op de bouwlocatie en aansluitend een openluchtbioscoop die voor iedereen gratis toegankelijk is. 

Het huidige pand van Filmhuis Lumen