Coming-outday brengt studentenverenigingen dichter bij elkaar

Coming-outday is een internationale speciale dag, dat volledig in het teken staat van uit de kast komen. Voor veel LHBTI'ers is dat nog altijd lastig. Ook in Delft.

Op woensdag 11 oktober, al vroeg in de ochtend, staan leden van LHBTI-studentenvereniging Outsite al klaar voor hun fietstocht door Delft. Traditie op Coming-outday is namelijk dat de bestuursleden langs LHBTI-vriendelijke verenigingen trekken, om samen deze dag te vieren. “We vinden het belangrijk dat mensen binnen de studentenverenigingen kunnen zijn wie ze willen zijn. Ongeacht waar ze op vallen. Als vereniging willen wij dat ook uitstralen”, zegt Tim de Vries van bevriende studentenvereniging Delftsche Studentenbond.

Er wordt onderling gesproken over het Delftse studentenleven, over borrels en andere activiteiten natuurlijk over Coming-outday. Daarna volgt een gezamenlijke bordesfoto. Bij de traditie hoort ook een rondleiding door dispuuthuizen van de bevriende verenigingen. Ook hier worden veel verhalen uitgewisseld, en worden enkele highlights van leuke momenten met elkaar gedeeld.

Tekst gaat verder onder video

Belang van Coming-outday
“Uit de kast komen is een heel lastig proces voor veel mensen. Je weet van tevoren niet hoe je familie en je vrienden hierop zullen reageren. Dat kan heel beangstigend zijn”, vertelt Robin Elfering, lid bij Outsite. “Helaas wordt er ook niet altijd goed op gereageerd, dat kan verschillende redenen hebben. Er zijn LHBTI'ers die om deze reden geen contact meer hebben met hun familie.”

Elfering zegt zelf ‘geluk’ gehad te hebben. “Voor mij was het vooral een lang proces, omdat ik er zelf heel angstig voor was. Maar mijn omgeving reageerde er goed op.” Ook meent Elfering dat het ‘uit de kast komen’ eigenlijk een oneindig proces is. “Je moet het elke keer weer doen, als je nieuwe mensen leer kennen. Er komt altijd wel een moment waarbij het ter sprake komt. Mensen die niet uit de kast hoeven komen begrijpen dat vaak niet.”