Coalitie Midden-Delfland valt vanwege omstreden komst AZC Den Hoorn

De komst van een grootschalig asielzoekerscentrum in Den Hoorn heeft in de gemeenteraad van Midden-Delfland geleid tot een politieke crisis: de VVD stapt uit de coalitie.
Gemeente Delfland | Google Maps

Woensdagavond is er met een krappe meerderheid vóór de komst van het AZC gestemd. Hierop reageerde de VVD-fractievoorzitter Jacob van der Eijk dat zijn partij ‘een democratisch besluit, hoe ondoordacht en gebrekkig dan ook’ zal respecteren. Al ging hij verder met de woorden: “De VVD wil, kan en zal geen verantwoordelijkheid dragen voor dit besluit en zegt dan ook de samenwerking met de coalitie op.”

Motie van treurnis
Voorafgaand aan de vergadering hebben de VVD en Mijn Partij Midden-Delfland een motie van treurnis over de rol van de waarnemend burgemeester tijdens het onderhandelingsproces ingediend. De conclusie van deze motie is: “Treurnis over het gebrek aan regie, de kwaliteit en de participatie van het proces om te komen tot een AZC door de waarnemend burgemeester”

De plannen voor een groot nieuw asielzoekerscentrum werden al langer door verschillende belanghebbers en raadspartijen bekritiseerd. De Harnaschpolder, een industrieterrein in de buurt van een Den Hoornse woonwijk, is aangewezen als locatie. Volgens de plannen moeten hier ruim 225 vluchtelingen worden opgevangen. Iets wat volgens de tegenstanders veel te veel is voor zo’n klein dorp.

Omroep Delft schreef hier eerder al een stuk over.

De aangewezen locatie op de Harnaschpolder