Chihuahua overlijdt tijdens redden baasjes bij woningbrand: 'Door haar zijn we er nog'

Dat Veronika (29), haar twee kinderen en haar vriend Wesley (42) een woningbrand in Delft begin deze maand nog kunnen navertellen, komt volgens hen allemaal door hun chihuahua Gwen. Nadat het hondje haar baasjes had gewekt, stierf ze door de gevolgen van de brand. Omdat het huis onbewoonbaar is geworden, is er een doneeractie gestart door familieleden van de slachtoffers, schrijft Omroep West.

De brand ontstond 11 februari rond 06.00 uur op de Uilensingel in Delft. Veronika en Wesley werden wakker door het gepiep en geblaf van hun hondje Gwen van anderhalf jaar oud. Even daarvoor bleek een cel in een fietsaccu spontaan te zijn ontploft. Die was de avond ervoor op een stoel gelegd in de woonkamer.

'De brandweer zei dat als we één minuut later wakker waren geworden, we het waarschijnlijk niet hadden overleefd', vertelt Veronika nu nog emotioneel. 'Overal waren vlammen. Er was alleen maar vuur om ons heen', vult haar vriend aan. 'Als de hond er niet was geweest, waren we nooit wakker geworden. We hebben er echt zo'n verdriet van dat ze is overleden', gaat zijn vriendin verder. 'Door haar zijn we er nog.' Wesley: 'Ze heeft haar taak als hond echt volbracht.'

De twee probeerden vervolgens zo snel mogelijk de kinderen en zichzelf in veiligheid te brengen. Ontsnappen via een dakraam was volgens hen op dat moment de enige oplossing. Veronika raakte hierbij gewond. 'Ik probeerde mezelf uit het raam te laten glijden, zodat ik op een afdakje van de buren kwam, maar toen opeens ging ik out. Ik ben waarschijnlijk flauwgevallen door alle rook en belandde op de grond.'

Nog steeds kapot van
Buren schoten snel te hulp. Het lukte Wesley om de twee jonge kinderen op het afdakje te zetten, waarna buren het konden overnemen. 'Een van hen had ook een laddertje gepakt, maar ik heb gewacht op de brandweer, voor mij was die te kort', zegt hij ook nog geschrokken.

De twee zijn er nog steeds kapot van. Familie ving het gezin op en startte een doneeractie, omdat Veronika niet verzekerd was. 'Het is mentaal allemaal al heel zwaar. Er moeten heel wat dingen betaald gaan worden. Het verlies van ons hondje is ook heel zwaar. Spullen zijn vervangbaar, maar ons hondje niet', zegt Veronika weer emotioneel. 'De buurt heeft wel veel gedaan. Zo was er ook een inzameling gedaan door een heel lieve buurtgenoot zodat mijn zoontje, die kort ervoor jarig was, wel kon trakteren op school', gaat ze verder.

Op dit moment is er al zo'n 1.500 euro verzameld via de doneeractie, die de oma van haar kinderen heeft opgezet.

Bron: District8